Izvor: RTS, 07.Jul.2023, 22:55

Пала холандска влада, Руте подноси оставку

Холандски премијер Марк Руте каже да ће поднети оставку кабинета на чијем је челу, будући да у Влади није постигнут договор о строжој имиграционој политици.
Марк Руте је саопштио да подноси оставку због непремостивих разлика, те да ће следећи >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << корак бити расписивање нових избора, преноси Ројтерс.

"Није тајна да се ставови коалиционих партнера о имиграционој политици разликују. Данас смо, нажалост, дошли до закључка да су те разлике постале непремостиве. Зато ћу краљу поднети оставку целог кабинета", рекао је Руте на прес-конференцији.
"Ово је изузетно жалосна политичка реалност", додао је Руте.
Претходно је и портпарол Хришћанске уније, једне од четири чланице коалиционе владе, потврдио да је мандат ове владе окончан.
Строжа правила за мигранте Покушај конзервативне Народне странке за слободу и демократију (ВВД) премијера Марка Рутеа да ограничи проток тражилаца азила у Холандији поделио је четири странке владајуће коалиције, пошто су две мање странке одбиле да подрже тај предлог.
Напетости су достигле врхунац ове недеље, када је Руте захтевао подршку за предлог да се ограничи улаз деци ратних избеглица које су већ у Холандији и да породице морају да сачекају најмање две године пре него што се уједине. 
Због тог предлога је Хришћанска унија одлучила да напусти владу, што је изазвало кризу.
Опозиција за "нови правац" Одмах након вести о паду владе, опозиционе странке су позвале на нове изборе, па је тако лидер антиимиграционе Партије за слободу Герт Вилдерс на Твитеру написао: "Брзе изборе сада".
Председник Зелене левице Џеси Клавер такође је позвао на изборе и за холандску телевизију НОС рекао да је земљи потребна "промена правца".
Холандија већ има једну од најстрожих имиграционих политика у Европи, али је Руте под притиском деснице месецима покушавао да пронађе начин да додатно смањи прилив тражилаца азила.
Број захтева за азил у Холандији порастао је прошле године за трећину, на више од 46.000, а Влада је предвидела да би тај број могао да се повећа на више од 70.000 ове године, што би надмашило рекорд из 2015. године.
Рутеова коалиција ће остати на власти до формирања нове владе након избора, за које се не очекује да буду одржани пре средине новембра.
У техничком мандату влада не може да одлучује о новим политикама, али Руте је рекао да то неће утицати на подршку Украјини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.