Izvor: B92, 02.Nov.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poricanje problema narkomanije

Kruševac -- Iako je kruševačka policija nedavno uhapsila veću grupu narko dilera, u policiji tvrde da u tom gradu nema trenda povećanja broja narkomana poslednjih godina.

Situacija je ipak alarmantna, jer se starosna granica sve više spusta, tako da među zavisnicima ima i dece osnovnoškolskog uzrasta, upozoravaju lekari. U poslednje dve godine u Kruševcu je desetak osoba umrlo usled prevelike količine ili usled konzumiranja prljave droge, podaci su kruševačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravstvenog centra.

Reigstrovano je oko 700 narkomana, dok je stvarna brojka veća.

Policija i zdravstveni radnici tvrde da je situacija u Kruševcu slična kao i u drugim gradovima i da se broj narkomana poslednjih godina ne povećava.

Štaviše, količina droge koju policija zapleni u Kruševcu mnogo je manja u odnosu na tranzitne gradove.

Kruševljani, ipak, smatraju da je narkomanija raširena pojava u tom gradu.

"Ima recimo Oliver koji je bio i u zatvoru i sad su ga pustili, ide i krade po ulicama. Tri puta mi je ukrao patike ispred kuće, više ne biraju šta će i kako će da ukradu”, "Ja sam nekad radila u srednjoj školi, sada na visokoj i uvek sam upozoravala da je to veliki problem, međutim direktori su više puta pribegavali prećutkivanju kako ne bi brukali školu”, kažu neki od Kruševljana.

Poslednjih nekoliko godina drastično je povećan broj krivičnih dela koje čine narkomani, kaže neuropsihijatar i sudski veštak Miodrag Miljković.

"Alarmantno je da se starosna struktura zavisnika snižava prema višim razredima osnovne skole. U poslednjih nekoliko dana imali smo dva-tri pacijenta iz osnovne škole koji pokazuju simptome zavisnosti od psihoaktivnih supstanci”, kaže Miljković.

Kruševačka policija je nedavno razbila najveću organizovanu grupu koja je pokušavala da preuzme celo narko-tržiste u tom gradu.

"Došlo je do hapšenja organizovane grupe koja se bavila proizvodnjom i prodajom narkotika. Radi se o grupi od 15-tak članova, od kojih su pet lica direktni organizatori, a ostalih 10-ak lica se bavilo prodajom krajnjim korisnicima. Pomenuta grupa je snabdevala nekih 70 do 80 odsto tržišta koje pokriva Policijska uprava Kruševac, kada su u pitanju narkotici”, objašnjava Marko Bekčić iz Odeljenja kriminalističke policije u Kruševcu.

Policija je otkrila i tri laboratorije za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima, koje se dovode u vezu sa uhapšenom narko-grupom.

Zaplenjeno je nekoliko kilograma suve marihuane i 150 biljaka u saksijama.

Kruševačka policija za godinu dana u proseku pokrene stotinak krivičnih prijava protiv narkodilera i korisnika opojnih droga, a većina među njima su povratnici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.