Mrkonjić: Za saobraćaj 10 mrld. EUR

Izvor: B92, 28.Maj.2010, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić: Za saobraćaj 10 mrld. EUR

Kruševac -- Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da je Srbija pripremila generalni master plan za saobraćajnu infrastrukturu u Srbiji do 2020. godine.

On je dodao da očekuje punu podršku šefa delegacije Evropske unije Vensana Dežera za taj plan koji će se početkom juna naći pred Nacionalnim savetom za infrastrukturu.

"Master plan je rađen u potpunom dosluhu sa EU, čak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Unija i finansirala taj program u saradnji sa našim i nekim stranim preduzećima", rekao je Mrkonjić.

On je rekao da očekuje da će početkom juna i Nacionalni savet za infrastrukturu kome predsedava predsednik Srbije Boris Tadić, usvojiti taj master plan.

Mrkonjić je najavio i da će autoput od Pojata do Preljine verovatno ove godine početi da se realizuje, da će početak radova najverovatnije biti prvih 12 kilometara od Pojata prema Kruševcu jer je tu već obavljena eksproprijacija zemljišta i urađen idejni projekat. "U toku je izrada glavnog projekta, mislim da ćemo to sve završiti do septembra i da ćemo ovde imati jedno od najvećih gradilišta u zemlji", poručio je Mrkonjić Kruševljanima.

Plan, kako je naveo Mrkonjić, sadrži četiri osnovne odrednice prema vrstama saobraćajnica, a njegove okosnice su koridori i nekoliko vazdušnih luka. Dodao je da kada je reč o vodama, središte aktivnosti biće Dunav kao koridor 7, koji je, naveo je ministar, jedna od najvećih komparativnih prednosti Srbije u odnosu na Evropu i svet.

"Okvirna vrednost tih radova u narednih deset godina je oko 10 milijardi evra. Deo tih sredstava već sada imamo, reč je o dve milijarde koje smo obezbedili za tekuće radove na autoputevima. Ostali novac ćemo obezbediti takodje od povoljnih kredita svetskih i evropskih banaka", reka je Mrkonjić.

Prema Mrkonjićevim rečima, takav plan predstavlja značajan zamajac privrednom razvoju zemlje. "Ako godišnje u infrastrukturu ode milijardu evra i ako još jedna milijarda ode u ostale investicije, onda Srbija sa svojim bruto proizvodom od oko 40 milijardi, može da kaže da je na privrednom rastu", rekao je Mrkonjić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mrkonjić: Plan za ravoj infrastrukture do 2020.

Izvor: S media, 28.Maj.2010

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kazao je danas u Kruševcu da na sastanku u ponedeljak, 31. maj očekuje punu podršku šefa delegacije Evropske unije Vensana Dežera generalnom master planu za saobraćajnu infrastrukturu u Srbiji do 2020. godine. ..Mrkonjić je, obilazeći početak radova...

Nastavak na S media...

Mrkonjić: Evropska unija finansira program za razvoj infrastrukture do 2020

Izvor: Poslovni magazin, 29.Maj.2010, 11:25

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić rekao je u Kruševcu da na sastanku u ponedeljak, 31. maja, očekuje punu podršku šefa delegacije Evropske unije Vensana Dežera generalnom master planu za saobraćajnu infrastrukturu u Srbiji do 2020. godine.Mrkonjić je, obilazeći početak radova na izgradnji...

Nastavak na Poslovni magazin...

Pregovori o ruskom kreditu u junu

Izvor: RTS, 29.Maj.2010

Pregovori o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za železničku infrastrukturu u Srbiji nastavljaju se 1. juna, izjavio ministar Milutin Mrkonjić. Realizacija projekata najverovatnije početkom jula, rekao Mrkonjić. ..Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić rekao je da će pregovori o ruskom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.