Izložba Legat Stevana i Stanislava Biničkog u Kruševcu

Izvor: Blic, 16.Dec.2014, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Legat Stevana i Stanislava Biničkog" u Kruševcu

Izložba "Legat Stevana i Stanislava Biničkog", koja je nedavno gostovala u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, biće otvorena u četvrtak, 18. decembra, u Kruševcu.

Izložba će biti otvorena povodom velikog jubileja, a u sklopu Državnog programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, saopštila je Služba za odnose sa javnošću Narodnog muzeja Kruševac.

Tom prilikom, pred kruševačkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << publikom, prvi put nakon stručne konzervacije, naći će se i originalni notni zapisi marša "Na Drinu".

Na izložbi će biti predstavljena i lična dokumenta, porodične fotografije, notni zapisi i lični predmeti iz Legata Stevana i Stanislava Biničkog.

Stanislav Binički (1872-1942) jedan je od najznačajnijih predstavnika srpske savremene muzike. Autor je prve srpske opere, osnivač Beogradskog vojnog orkestra i Muzike kraljeve garde te jedan od osnivača Srpske muzičke škole.

Izložbu će otvoriti Miloje Popović Kavaja, beogradski književnik i publicista, koji je 1964. godine, povodom pedesetogodišnjice Cerske bitke, napisao stihove "Marš na Drinu", inspirisane delom Biničkog i uklopljene u ritmove i muziku ove slavne kompozicije, koja je, do tada, izvođena samo instrumentalno.

Na otvaranju izložbe učestvovaće hor "Sveti knez Lazar" pod dirigentskom palicom Ružice Veškovac, kao i učenici Muzičke škole Stevan Hristić u klasi profesora Gorana Arsića.

Izložba, čiji su autori Kosta Radić, Goran Vasić i Zvezdana Lazarević, biće otvorena do kraja januara 2015, a njenu realizaciju omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.