Interaktivna izložba Moravska Srbija u niškoj Sinagogi

Izvor: JužneVesti.com, 14.Mar.2022, 11:57

Interaktivna izložba "Moravska Srbija" u niškoj Sinagogi

Izložba Moravska Srbija, između stvarnosti i legende prikazuje dva segmenta - Kruševački grad i Kosovsku bitku, a zainteresovani će moći da je posete od utorka, 15. marta, u niškoj Galeriji Sinagoga. Otvaranje je zakazano od 13 sati.

Eksponatima, reprodukcijom dopisnih karata, panoima i vizuelnim materijalom organizatori navode da izložba omogućava uvid u različite segmente života u Moravskoj Srbiji, a autori su viša kustostkinja istoričarka Sanja Rutić Vorotović >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i muzejski savetnik istoričar Goran Vasić iz Narodnog muzeja Kruševac. Autori izložbe su Sanja Rutić Vorotović iGoran Vasić; foto: Narodni muzej Niš

Izložba i kompletan istraživački projekat omogućavaju posetiocima da se kroz interaktivnu postavku upoznaju sa postankom Kruševačkog grada 1371. godine, gradnjom crkve Lazarice, ali i sa prvim godinama stolovanja osnivača Kruševca, Lazarom Hrebeljanovićem (1329-1389) - kažu iz Narodnog muzeja Niš.

Izložbu čini Kruševački grad sa svim elementima života u njemu: Moravska arhitektura, privreda u Lazarevom gradu, srednjovekovna ishrana, odevanje, ali i po prvi put stručno obrađen segment bolesti i zdravstva u srednjem veku. Drugi segment je Kosovska bitka.

Pripreme za bitku, Kosovski boj, posledice bitke, Kosovska bitka u istorijskim izvorima, ali i pretpostavljeni tok bitke opisan na šest panoa, predstavljaju obrađene etape drugog segmenta izložbe - piše u opisu izložbe.

Zainteresovani mogu da posete izložbu do kraja aprila svakog dana, osim ponedeljekom, od 10 do 17 i vikendom od 10 do 15 sati.

Ulaz je slobodan.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

MORAVSKA SRBIJA, između stvarnosti i legende

Izvor: Megafon.co, 14.Mar.2022

Izložba Narodnog muzeja Kruševac – MORAVSKA SRBIJA, između stvarnosti i legend biće otvorena 15. marta 2022. godine u 13 sati u Galeriji Sinagoga (Ulica Davidova 2).. Autori izložbe su Sanja Rutić Vorotović – viša kustoskinja istoričarka i muzejski savetnik istoričar Goran Vasić iz...

Nastavak na Megafon.co...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.