I devojčice zakazuju tuče

Izvor: Blic, 30.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I devojčice zakazuju tuče

KRUŠEVAC - Prema anketi koju je nedavno u osnovnim školama sprovelo Društvo učitelja Kruševca, 43 odsto dece izjasnilo se da su više puta otrpeli šamar vršnjaka, pet odsto anketiranih tvrdi da to trpi više puta nedeljno, a 10 odsto dece je navelo da je najmanje dva do tri puta ošamarilo druga. Najveći broj đaka nije svestan šta je nasilje - ni kada ga čine, ni kada ga trpe.



Većinu incidenata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u mlađem uzrastu izazivaju dečaci, dok od petog razreda, ulaskom u pubertet, primat preuzimaju devojčice koje, prema rečima pedagoga i profesora, znaju da budu veoma brutalne i beskrupulozne. Za njih je karakterističan i novi vid nasilja korišćenjem modernih tehnologija. Gotovo je svakodnevna pojava da devojčice slikaju svoje drugarice u toaletu ili svlačionici i onda te slike, putem mobilnih telefona, šalju svima po školi.

- Nedavno sam se zapanjila kada sam kod sina na mobilnom telefonu videla nekoliko fotografija devojčica u vešu. Objasnio mi je da su neke od njih slikale drugarice, a neke fotografišu same sebe i onda to šalju dečacima koji im se dopadaju. Ukoliko se isti dečko sviđa dvema devojčicama, onda zakazuju tuče u gradu - priča jedan od roditelja Violeta S.

Dragana Nicović, pedagog u OŠ „Nada Popović", kaže da je u odnosu na period od pre nekoliko godina sada mnogo više agresivne dece.

- Ono što je karakteristično za sadašnje generacije dece jesu razne, specifične igre sa elementima nasilja, kao što je šutiranje u zadnjicu, što oni prihvataju kao normalno, kao deo pravila igre - ističe pedagog.

Prisustvo školskih policajaca doprinelo je smanjenju nasilja u školi i školskom dvorištu, ali policajci ne mogu da kontrolišu šta se dešava izvan tog prostora.

- Nije retkost da policajac spreči tuču u školskom dvorištu, a onda dečaci ili devojčice SMS-om zakažu tuču na nekoj drugoj lokaciji, u Porti, na Bagdali ili parku iza bolnice. Tu smo i mi i školski policajci nemoćni - priča jedan od nastavnika iz OŠ „Vuk Karadžić".

Jedan od načina da se barem smanji nasilje u školama i oko njih jeste sprovođenje „Vršnjačke zaštitne mreže" u kojoj je ove godine učestvovalo oko 5.000 učenika.

- Najveći broj dece nije svestan šta je nasilje - ni kada ga čine, ni kada ga trpe. Zato je bilo važno da im neke stvari razjasnimo i u tome smo uspeli - ističe Nataša Todosijević, predsednica Društva učitelja Kruševca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.