Izvor: Radio 021, 17.Jan.2021, 18:48

Zašto je Njegoš na bilbordima u Novom Sadu i drugim gradovima Srbije?

Bilbordi sa likom Njegoša pojavili su se nakon božićnih praznika u Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu, Valjevu kao i u pojedinim crnogorskim gradovima, uglavnom na primorju, Budvi, Tivtu, Herceg Novom...

Uz sliku crnogorskog pesnika i vladara Petra II Petrovića Njegoša i nekadašnje kapele koju je na Lovćenu podigao srpski kralj Aleksandar Karađorđević, stoje poruke: "Obnovimo Njegoševu kapelu" i "Ja hoću da me sahranite u onu crkvu na Lovćenu".

Kampanja sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bilbordima događa se nakon što je Crna Gora 4. decembra 2020. dobila novu vladu na čelu sa Zdravkom Krivokapićem, liderom koalicije "Za budućnost Crne Gore", piše Radio slobodna Evropa. Krivokapić je blizak krugovima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), koja je glavni pokretač inicijative za izmeštanje Njegoševog groba.

Konkretno, iza postavljanja bilborda je prosrpski i proruski portal In4s. Kako za Radio slobodna Evropa pojašnjava urednik portala IN4S Gojko Raičević, bilbordi su deo kampanje podizanja svesti o važnosti takve inicijative ističući da je Njegoš "opšte mesto", za veći deo ljudi regiona, a ne samo za podlovćenski kraj.

"Njegoš je srpski pisac, jedan od najvećih srpskih mudraca. Bio je duhovni i svetovni gospodar Crne Gore, u vreme kada je Crna Gora bila kao srpska Sparta, zbog čega je sećanje i svest o tome prisutno i u Srbiji i u Republici Srpskoj i u današnjoj Crnoj Gori", navodi Raičević.

Upitan zašto su bilbordi osim u Crnoj Gori, gde je ta tema intenzivirana nakon poslednjih izbora, postavljeni i u Srbiji, Raičević odgovara da su partneri sa kojim je pokrenuo akciju delom iz Srbije.

Ova kampanja je na liniji višedecenijskih zahteva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i njenih političkih sledbenika koji traže gradnju kapele na Lovćenu u kojoj bi bili prebačeni Njegoševi posmrtni ostaci, a koji gotovo pola veka počivaju u mermernom Mauzoleju, takođe na Lovćenu.

Zahtevi SPC-a su godinama odbijani od strane Demokratske partije socijalista (DPS), koja je izgubila na izborima 30. avgusta 2020. godine. Na vlast je došla tročlana koalicija na čelu sa novim premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Takvi bilbordi u gradovima u Srbiji predstavljaju mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, kaže Aleksandar Popov iz nevladine organizacije Centar za regionalizam iz Novog Sada.

"Mislim da je ovo nastavak te priče i nije primereno da se u Srbiji pojavljuju bilbordi sa takvim porukama. To je stvar koju treba da rasprave unutar Crne Gore i Srbija ne bi trebalo da se meša", ocenjuje Popov za RSE.

Sociolog Andrija Đukanović kaže za RSE da ga ne iznenađuje što su se bilbordi sa porukom o vraćanju kapele na Lovćenu pojavili u gradovima u Srbiji jer, kako kaže, Srbija Crnu Goru nije nikad videla kao nezavisnu državu već kao svoj prostor.

"Crna Gora nije uspela da učvrsti svoju suverenost da to pitanje reši, tako da ga svi prihvate kao neospornu činjenicu. Pojavama kao što je ova želi se uticati na promenu rezultata referenduma o nezavisnosti iz 2006. godine. Jednostavno, oni koji su pobedili na izborima prošle godine i njima bliske strukture, pre svih Crkva, bore se za ono što je njihov cilj", smatra Đukanović.

Aleksandar Popov ipak ove poruke stavlja u širi kontekst. On ocenjuje da se regionalno širenje crkveno-političke kampanje za vraćanje Njegoševe kapele uklapa u ono što se naziva "srpski svet" i predstavlja brigu zvaničnog Beograda za položaj Srba u regionu.

"Počelo je deklaracijom o Srbima u dijaspori koja je trebalo da bude zajednički dokument Srbije i Republike Srpske. Sada se ta priča širi na Srbe koji se nalaze u okolnim državama, a to budi sumnju da i dalje postoje velikosrpske tendencije. Briga o 'srpskom svetu' je legitimna, ali samo ako se sprovodi na način da ne iritira susedne države i da ne pobuđuje sumnje da je reč o mešanju u njihove unutrašnje stvari", navodi Popov.

Ceo tekst Radija slobodna Evropa možete pročitati na OVOM LINKU.

Autor: Radio slobodna Evropa

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Subotica

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.