Turistički radnici protestovali u centru Niša zbog ekonomske krize

Izvor: RadioCity.rs, 26.Avg.2020, 01:15

Turistički radnici protestovali u centru Niša zbog ekonomske krize

Apel je pored Niša pročitan i u Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu, sve to u organizaciji Nacionalne asocijacije turističkih agencija - JUTA
Tursitička radnica, Milica Began, pročitala je apel pred okupljenim radnicima
,,Kao deo evropske porodice turističkih radnika  i kao  deo globalnog projekta “Sačuvajmo turizam“, danas smo ovde na manifestaciji “10 minuta za spas turizma“. Turistički vodiči, turističke agencije , receptivne i emitive turističke agencije, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << i  rent-a- car kompanije već pet meseci nemaju prihoda, a sveukupna situacija je katarstrofalna  sa stanovišta preživljavanja usled globalne pandemije i nemogućnosti poslovanja“,  navodi se u apelu.

Ovom prilikom su pozvali državne organe da im pomognu da nastave sa poslom koji hrani njih i njihove porodice, uz podsećanje da su pre nekoliko dana pomogli hotelijerima, pa se nadaju da će i oni dobiti očekivanu pomoć.
Bojan Milosavljević, direktor agencije “Skin & Sun travel“ je dodao da je trenutno stanje veoma teško i naveo je da od momenta kada je uvedeno vanredno stanje, 90 %  agencija nema prihoda, pa se nada da će država i Grad Niš imati sluha.
 
Kaže da je bi  konkretna pomoć bila plata za radnike.
,, Nije fer da turizam bude u istom košu sa drugim delatnostima koje su poslovale sa manjim gubicima nego mi. Mi jednostavno ne postojimo 6 meseci i  ne tražimo novac, tražimo plate za radnike.  Mnogi su konkurisali fondu za razvoj, ali naš stav je da je to kredit što znači da taj novac mora da se vrati i na taj način može samo da povuče sve dublje naš sektor“, objasnio je on.
Ukoliko pomoć izostane, dodajo je Milosavljević,  sledi otpuštanje  radnika i smanjivanje kapaciteta.
“Nije samo problem u Nišu i problem turističkih radnika, problem su njihove porodice koje samo zavise od toga“, naglasio je Milosavljević

Zoran Petković, vlasnik Euro tursa, izjavio je da za 52 godine koliko je u poslovanju, a 32 u samom turizmu, ne pamti da je nekad bilo ovako i ističe da država ne sme da zaboravi i vozni park.
,,Tražimo povoljne kredite  s kojima bismo mogli da obnovimo  vozni park da stranci mogu da budu zadovoljni našim uslugama“, izjavio je Petković.

Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.