
Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2022, 16:20
Tradicionalna šumadijska čajanka
Tradicionalna šumadijska čajanka i ove godine održana je u Kragujevcu. Ekipe iz 31 kragujevačkog sela prijavile su se za takmičenje u kuvanju rakije, a šta čini dobar šumadijski čaj, kada se i kako on pije rekli su nam dugogodišnji majstori za kuvanje ovog tradicionalnog napitka iz Centralne Srbije.
U toku zimskih meseci greje dok okuplja društvo i u dokolici i u radu kraj kotlića u kome se krčka, na umerenoj vatri od pruća, tradicionalno piće u dvorištu skoro svake >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kuće iz Šumadije. Predstavnici 31 kragujevačkog sela okupili su se da pokažu svoje umeće u pripremi šumadijskog čaja.
"Inače ima nas desetak u ekipi, mi smo stalni učesnici ove manifestacije a inače smo i prošlogodišnji pobednici. Imamo i svoje male tajne koje nas vode do prvog mesta. Prvenstveno je potrebna dobra rakija i dobar način kuvanja a za to se koristi samo šljivovica. Šumadijski čaj se pije u toku zime, štiti od gripa i prehlada. Šumadija je najverovatnije poznata po kuvanoj rakiji upravo zbog šljive jer je najbolja šljiva u Šumadiji", rekao je Miroslav Ilić, selo Trmbas.
"Pokušavamo da održimo neku tradiciju koja je prošle godine pokrenuta a mi učimo od najboljih, od naših starih koji su je godinama koristili i pripremali tako da smo i mi došli do nekog našeg recepta na osnovu njihovih preporuka. Posebna je zato što je potpuno prirodna, odležala je dovoljno vremena i prilagođena je takmičenju i uglavnom dobijamo sve pohvale", saopštio je Slobodan Perović, selo Drača.
"Najbolja za šumadijski čaj je dobra šljiva i naravno čisti sudovi ali i dobar domaćin koji kuva rakiju. Inače dobra rakija kod lošeg domaćina ne može da postoji", kazao je Dragan Ljubisavljević- selo Dulene
Svaki domaćin tvrdi da je priprema njegovog šumadijskog čaja najbolja, međutim u kuvanju rakije učestvuju i gazdarice imanja koje ravnopravno stoje uz svoje komšije i jednako dobro spremaju topli napitak. A uz kuvanu rakiju ide i dobro meze.
"Zato što je dugo godina grejem i svima se dopada, gosti, prijatelji kad dođu kod mene samo žele da im je ja kuvam. Ne postoji neka velika tajna, bitno je to da grejemo staru i ljutu rakiju, nikako onu blagu, mekanu i malo je razblažujemo vodom, normalno začinimo prženim šećerom i zasladimo običnim šećerom. Rakiju grejem dugo godina za kuću, za prijatelje za supruga i mene svako jutro zimi", saopštila je Slavica Stojanović, selo Gornja Sabanta.
"Mi smo iskusni u kuvanju rakije, volimo je i pijemo ali rakija ne može da se konzumira dok se ne jede. Tu je kod nas pršuta, slanina, kobasica, čvarci, sve što je domaće, tu je i hleb, pogača", rekao je Dragan Radičević, selo Stragari.
"Na kraju može sve to da bude i šaljivo ali upravo ova naša šumadijska čajanka oslikava srpski narod, mi smo se uz šljivu i lečili, i rađali, i umirali, i proslavljali, i tugovali i mnogo toga smo uz šljivu naučili i da uradimo, a posebno uz ovaj šumadijski čaj koji nas u toku zimskih dana drži okrepljenim", izjavio je Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca.
Kažu da se šumadijski čaj priprema u mesecima koji imaju u svom nazivu slovo r, a nama se čini da je to dobar izgovor za okupljanje ljudi, društva i komšija po selima širom Šumadije.
Pogledaj vesti o: Kragujevac
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...