Stolica u UN važna, ali ne za datum

Izvor: B92, 24.Jan.2013, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stolica u UN važna, ali ne za datum

Kragujevac -- Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm kaže da članstvo Kosova u UN biće eventualno rezultat budućeg političkog dijaloga Beograda i Prištine ali to nije tema za danas.

"Nemačka želi da Srbija ne blokira to učlanjenje i stolicu Kosova u UN. To nije tema za danas, to je proces koji će se razvijati u budućnosti", rekao je nemački ambasador u Kragujevcu, gde je razgovarao s predstavnicima gradske uprave. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Po njegovim rečima, tu temu je pokrenuo premijer Srbije Ivica Dačić, a ambasador je rekao da će na kraju procesa pregovora eventualno biti moguća stolica Kosova u UN.

Vilhelm je ponovio da Nemačka podržava Ahtisarijev plan kojim je predviđena autonomija za srpske opštine, ali da rezolucija i platforma Srbije o Kosovu prevazilaze odredbe tog plana.

Nemački ambasador je u intervjuu današnjim "Večernjim novostima", na pitanje da li će se pristanak Srbije na članstvo Kosova u UN tražiti već za dobijanje datuma pregovora, rekao da je to sada teško reći i da će sve zavisiti od dogovora svih 27 članica EU, u okviru Evropskog saveta.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je rekao da je ta izjava ambasadora Nemačke "provokacija" koja šteti pregovorima Beograda i Prištine, i kao "diktat" koji šteti približavanju Srbije EU, a vodi ka "velikoj Albaniji".

Izvori agencije Beta u EU su istakli da Savet ministara EU u decembru nije tražio da se u dijalogu Beograda i Prištine razmotri i pristanak Srbije da KiM dobije "stolicu u UN" kako bi Srbija dobila datum za početak pristupnih pregovora sa EU.

Srbija nema vremena za izbore

Na pitanje NIN-a kako Berlin gleda na eventualne vanredne izbore u Srbiji, ambasador Hajnc Vilhem kaže da je to unutrašnje pitanje Srbije, kao i da je za nove izbore ključni faktor vreme.

"To zahteva mnogo vremena, vremena koje Srbija nema. Izbori bi doveli do prekida u dijalogu sa Kosovom i gubitka vremena za približavanje EU. Srbija ne može sebi da dozvoli da gubi to vreme i sigurno da ne želi da ga izgubi".

Ambasador Vilhem je u intervjuu za NIN izjavio da EU od Srbije zahteva da ne blokira moguće članstvo kosova u UN i EU.

"I sama SR Nemačka je u svojoj prošlosti morala da prihvati članstvo DDR-a u UN a da nije nikada priznala njenu međunarodnopravnu državnost. To je jasan stav Eu a samim tim i Nemačke. Mi smatramo da je to korak ka normalizaciji odnosa koja se zahteva od Srbije da bi ispunila predispozicije za članstvo u EU", rekao je nemački ambasador za NIN.

On je naveo i da je prerano je da se priča o tome kada će Srbija dobiti datum početka pregovora sa EU.

"Evropski savet je jasno saopštio da je preduslov za početak pregovora dalji napredak u političkom dijalogu Beograda i Prištine i daće ocenu kako se on razvija, nakon čega će doneti odluku. Biće još krugova dijaloga dok ne dođe do odluke Saveta EU o daljim pregovorima Srbije i EU. Dakle, odlučujuće je da srpska vlada pokaže volju da ide dalje na tom putu", kaže ambasador Vilhem za NIN.

Upitan da li postoji još nešto što bi Srbija trebalo da uradi pre dobijanja datuma nemački ambasador je odgovorio da je jedan od najvažnijih zahteva rešavanje problema paralelnih struktura na KiM.

"Nije dovoljno da srpska vlada kaže da će iznaći neka rešenja, već mora konkretno da pokaže da će biti napretka na tom putu. U kojoj će to formi biti, pitanje je na koje sada ne bih mogao da odgovorim", rekao je on.

Ambasador Vilhem je dodao i da Nemačka i dalje traži da se nađe odgovorno lice za napad na nemačku ambasadu 2008, odmah posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i da je bitno da se nađu odgovorni ljudi iz pozadine, kao i da se srpska vlada trudi da identifikuje odgovorne.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasador Nemačke: Članstvo Kosova u UN nije sada na stolu, to očekujemo na kraju pregovora

Izvor: S media, 24.Jan.2013

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm rekao je danas da će članstvo Kosova u UN biti eventualno rezultat budućeg političkog dijaloga Beograda i Prištine, ali to "nije tema za danas"..."Nemačka želi da Srbija ne blokira to učlanjenje i stolicu Kosova u UN. To nije tema za danas, to je proces...

Nastavak na S media...

Nemački ambasador: Dačić pokrenuo temu Kosova u UN

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jan.2013

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm rekao je da će članstvo Kosova u UN biti eventualno rezultat budućeg političkog dijaloga Beograda i Prištine, ali to "nije tema za danas", javljaju beogradske agencije...Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm  .."Nemačka želi da Srbija ne blokira to...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.