Savez samostalnih sindikata Kragujevca optužuje rukovodstvo Fori tekstila da nehumano postupaju prema radnicama

Izvor: BKTV News, 30.Mar.2017, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savez samostalnih sindikata Kragujevca optužuje rukovodstvo Fori tekstila da nehumano postupaju prema radnicama

Zaposleni u preduzeću "Fori tekstil" u Kragujevcu odlučili su da se suprotstave, kako tvrde, zlostavljanju i zatražile zaštitu i pomoć sindikata.

U ovom preduzeću su mahom zaposlene žene koje tvrde da moraju  da rade i po 12 sati dnevno za minimalnu zaradu, a kako objašnjavaju u Savezu samostalnih sindikata Kragujevca one bez obzira na prekovremeni i noćni rad ne dobijaju čak ni topli obrok.

Nek od njih nemaju uplaćeno zdravstveno osiguranje, a telefonskim >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << pozivima ih obaveštavaju kada treba da dođu da rade, navodi se u saopštenju sindikata.

Istaknuto je da su radnice, njih 400, odlučile da se "suprostave višegodišnjem zlostavljanju", kojem su izložene od kada je Zastava tapacirnicu privatizovalo slovenačko preduzeće "Fori tekstil" (Textile) koje se bavi proizvodnjom navlaka za naslone u automobilima.

Na SKANDALOZNOM snimku šef pivare uhvaćen kako tera radnice da ga ljube (VIDEO)

One su odbile da rade prekovremeno iako je rukovodstvo naredilo da prva smena radi od šest do osamnaest časova, a druga smena od 18 do šest časova ujutru.

"Druga smena radnica došla je u 14 časova u fabriku, četiri sata pre određenog termina, insistirajući na osmočasovnom radnom vremenu. Radnice iz prve smene pomerile su se sa svojih radnih mesta, a njihova mesta zauzele su radnice iz druge smene, koje su radile do 22 sata i potom otišle svojim kućama", saopštio je sindikat.

Navodi se da je usledila i "strahovita" pretnja otkazima kao i ucene rukovodstva preduzeća, ali to radnice nije pokolebalo.

Zaposlene optužuju rukovodstvo za nepoštovanje radnog vremena jer moraju da rade 12 sati dnevno, zbog čega se često i onesveste od umora. Noćni rad im nije plaćen, a preraspodelom radnog vremena gube se njihi prekovremeni sati, pa im zbog toga kasnije nisu ni plaćeni.

Radnici  sumnjaju da pojedini zaposleni imaju duple radne liste na osnovu kojih imaju nerealno veće zarade, i tvrde da se rukovodstvo ne ustručava da se i fizički sa njima razračunava, pa povišen ton  i gađanje predmetima nisu retke pojave.

"Sve radnice traže da im se ispoštuju samo osnovni zahtevi, a to je da im se isplati zarađeni  prekovremeni sati. Za 12 sati rada dnevno one su po obračunima dobijale manje od 20. 000 dinara, što je neprihvatljivo", naglasila je za BKTVNews Milanka Stevović iz pravne službe sindikata Kragujevac.

Uprava kompanije "Fori tekstil", demantuje navode Saveza samostalnih sindikata Kragujevac, da se u tom preduzeću ne poštuju zakonska prava zaposlenih.

"Naša kompanija svim radnicima pruža bezbedne i zdrave uslove rada, ograničeno radno vreme, plaćeni godišnji odmor, pravo na naknadu za rad", stoji u tekstu.

Iz uprave negiraju tvrdnju da postoji više obračunskih listića, nazvavši takvu optužbu krajnje neozbiljnom.

U saopštenju je i mišljenje da su navodi Saveza samostalnih sindikata Kragujevac izneti s ciljem da se destabiliše rad "Fori tekstila", kao i da 438 porodica ostane bez posla i sigurne mesečne zarade.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.