Pobunile se radnice Fori tekstila u Kragujevcu, teraju ih da rade 12 sati dnevno

Izvor: Radio 021, 29.Mar.2017, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobunile se radnice Fori tekstila u Kragujevcu, teraju ih da rade 12 sati dnevno

Radnice preduzeća Fori tekstil u Kragujevcu danas su se pobunile jer rade po 12 sati na dan a primaju minimalnu zaradu, saopštio je Savez samostalnih sindikata Kragujevca.

"Ove radnice, bez obzira na prekovremeni i noćni rad, imaju zaradu u visini minimalne zarade u kojoj je sadržan i topli obrok, što je nezakonito. Proverom su utvrdile da neke od njih nemaju uplaćeno zdravstveno osiguranje", navodi se u saopštenju sindikata.

Istaknuto je da su radnice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << njih 400, odlučile da se "suprostave višegodišnjem zlostavljanju", kojem su izložene od kada je Zastava tapacirnicu privatizovalo slovenačko preduzeće Fori tekstil koje se bavi proizvodnjom navlaka na naslone za glavu i ruke u automobilima.

Prema navodima sindikata, radnice su odbile da rade prekovremeno iako je rukovodstvo naredilo da prva smena radi od 6-18 časova, a druga smena od 18-6 časova ujutru.

"Druga smena radnica došla je u 14 časova u fabriku, četiri sata pre određenog termina, insistirajući na osmočasovnom radnom vremenu. Radnice iz prve smene pomerile su se sa svojih radnih mesta, a njihova mesta zauzele su radnice iz druge smene, koje su radile do 22 sata i potom otišle svojim kućama", saopštio je sindikat. Navodi se da je usledila i "strahovita" pretnja otkazima kao i ucene rukovodstva preduzeća, ali to radnice nije pokolebalo.

Radnice optužuju rukovodstvo za nepoštovanje radnog vremena, rad u trajanju od 12 sati dnevno, onesvešćivanje premorenih radnica, neplaćanje noćnog rada, preraspodelu radnog vremena u kojoj se gubi njihov prekovremeni rad kako ne bi bio plaćen.

Kako tvrdi Samostalni sindikat Kragujevca, radnice ukazuju i na to da se telefonskim pozivima obaveštavaju kada treba da dodju da rade, na normative koje skoro niko ne može da dostigne, manipulacije sa obračunom zarade, koeficijentima po kojima se obračunavaju. One sumnjaju i da ima više obračunskih listića za istog radnika, a žale se i na "povišen i osoran ton" rukovodstva fabrike, kao i na "gađanje jedne radnice radnim predmetom".

Autor: Beta
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.