Protest radnica iz Kragujevca, rade 12 sati dnevno

Izvor: Mondo, 29.Mar.2017, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnica iz Kragujevca, rade 12 sati dnevno

Oko 400 radnica preduzeća "Fori Textile", odbile su u utorak da rade prekovremeno, jer i ako rade po 12 sati na dan, njihova primanja su jednaka minimalnoj zaradi, saopštio je danas Savez samostalnih sindikata (SSS) Kragujevca.

Foto: MONDO/Goran Sivački

Radnice su se odlučile na protest zbog uslova u kojima rade od kada je slovenačko preduzeće "Fori Textile" privatizovalo firmu "Zastava tapacirnica", saopšteno je iz sindikata.

Dodaje se da su nezadovoljne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << radnice odbile da rade prekovremeno i ako je rukovodstvo naredilo da prva smena radi od 6 do 18 časova, a druga smena od 18 do 6 časova ujutru.

Druga smena radnica došla je u 14 časova u fabriku, četiri sata pre određenog termina, insistirajući na osmočasovnom radnom vremenu.

Radnice iz prve smene pomerile su se sa svojih radnih mesta, a njihova mesta zauzele su radnice iz druge smene, koje su radile do 22 sata i potom otišle svojim kućama, precizira se u saopštenju SSS.

Dodaje se da je usledila "strahovita pretnja otkazima i ucene od rukovodstva preduzeća, ali to ove radnice nije pokolebalo".

Kako navodi SSS, radnice optužuju rukovodstvo za niz nepravilnosi među kojima su i nepoštovanje radnog vremena, rad u trajanju od 12 sati dnevno, onesvešćivanje premorenih radnica, neplaćani noćni rad, preraspodela radnog vremena u kojoj se gubi njihov prekovremeni rad kako ne bi bio plaćen...
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.