Radomir Nikolić: U politiku sam ušao zbog Kragujevca i Vučića

Izvor: Danas, 12.Okt.2014, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radomir Nikolić: U politiku sam ušao zbog Kragujevca i Vučića

Beograd - U politiku sam inicijalno ušao zbog Kragujevca. Stranačku funkciju sam prihvatio zbog Aleksandra Vučića. To i danas ostaju moje dve najveće želje.

Želim da uradim nešto za grad i da pomognem svom prijatelju, kaže u razgovoru za Danas Radomir Nikolić, predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke, ne želeći direktno da odgovori na pitanje da li će on biti novi gradonačelnik Kragujevca nakon smene Veroljuba Stevanovića. Međutim, napominje da se Stevanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ovoga puta preigrao kada je krenuo sa tim neozbiljnim planom rušenja republičke vlade kroz reciklirani DOS.

Spekuliše se da će umesto vas na funkciju predsednika IO SNS doći vaš potpredsednik Luka Petrović?

- Petrović je sve ove godine jedan od mojih najbližih i najboljih saradnika i siguran sam da bi bio odlično rešenje za taj posao, ipak, ja sam imenovan na poziciju predsednika IO na predlog predsednika Vučića. Sve dok sam mu potreban na tom mestu, ja ću davati sve od sebe da taj deo posla ne trpi.

Zašto vam je SNS toliko važno da uzme i Kragujevac, kad imate vlast u većini gradova?

- Ako vam kažem da plate u javnim preduzećima i gradskoj upravi kasne do šest meseci, da grad duguje više od jednog budžeta, da je račun u stalnoj blokadi, a da se višak zaposlenih u javnom sektoru meri u hiljadama ljudi, onda će vam biti jasno u kakvim je problemima Kragujevac. Stevanović je bio neko s kim sam se u prošlosti neretko slagao. Poštovao sam dobre stvari koje je ranije uradio za Kragujevac, njegovu političku veštinu i energiju, ali poslednje godine su jako loše i za njega i za grad. Zameram mu to što nije umeo da ode na vreme.

Kako ste ubedili SPO da napusti koaliciju sa „Zajedno za Šumadiju“?

- Govorio sam o tim maestralnim političkim manevrima koje je Stevanović ranije uspešno izvodio. Ovog puta je preigrao samog sebe. Krenuo je sa tim neozbiljnim planom rušenja republičke vlade kroz reciklirani DOS. Deo te iste vlade koju je krenuo da ruši su SPO, JS i PUPS, tako da ih je više on terao od sebe nego što smo ih mi ubeđivali da odu. Tako smo došli u situaciju da on u ovom trenutku nema većinu, ni legitimitet i nadam se da će predsednik skupštine uskoro zakazati sednicu gradske skupštine, s obzirom da je ranije tvrdio da jedva čeka inicijativu za smenu gradske vlasti i da će skupštinu na kojoj bi se o tome raspravljalo zakazati po hitnom postupku.

Verujete li da će Veroljub Stevanović uspeti da okupi opoziciju?

- To je pokušaj reciklaže DOS, ali u novom vremenu, za koje su ovi ljudi nespremni, sračunat da se Stevanović održi na vlasti. U suštini bila je to gužva za jednokratnu upotrebu.

Već odavno je prošao rok u kom je trebalo da funkcioneri SNS podnesu ostavke na duple funkcije.

- Taj posao je završen na vreme. Preko dve stotine naših članova je imalo više od jedne funkcije, ostavke do danas nisu podnela trojica i ja ću bez ikakve zadrške predložiti IO da ih isključi iz stranke na prvoj narednoj sednici.

Da li su oni osim duplih funkcija imali i duple plate?

- Otprilike je nešto manje od polovine primalo naknade za duplu funkciju, dok su ostali paralelni posao radili besplatno. Svakako očekujem raspravu na tu temu na GO SNS.

Najavljivana je promena u GO SNS.

- Svaka promena na čelu opštinskog odbora povlači promenu GO, a mi smo ih nedavno raspustili čak trideset, tako da su promene stalne. Mi sada radimo na još dvadesetak odbora koji će biti rekonstruisani uskoro.

Delite li i vi zabrinutost Miloša Vučevića za bezbednost premijera?

- Bezbednost premijera je nesumnjivo ugrožena. Ja sam ubeđen da su pendreci po leđima njegovog brata direktno i brutalno upozorenje njemu. Mi ne možemo da dozvolimo tako nešto i nek znaju svi da će pritisak na ove strukture trajati dok nam ne daju odgovore. Kakvu poruku šaljemo ako pripadnici jedne službe tuku na ulici pripadnike druge bezbednosne službe. Podivljali delovi bezbednosnog aparata moraju da odu u prošlost.

Već dugo se spekuliše i da postoje nesuglasice u Srpskoj naprednoj stranci i da je to sukob na relaciji Vučićevi i Nikolićevi ljudi, koji su skrajnuti?

- Već dugo pokušavaju da ih posvađaju, jer znaju da najkraći put do glave jednog vodi preko srca ovog drugog. Za nas je to dobro dok je to suštinska taktika protivnika, jer je ona neuspešna i neće dati rezultat ni u budućnosti. Ne postoji nikakva podela na Nikolićeve i Vučićeve ljude u SNS, što su i predsednik i premijer više puta ponovili.

Vraćamo se gde pripadamo

Kritičari vlasti SNS tvrde da osim gomile reči do sada ništa nije urađeno konkretno.

- Premijer igra političku rolu života i to sada prepoznaju i van Srbije. Na nedavno održanom fenomenalnom mitingu predsedničkog kandidata Viktora Ponte u Bukureštu video-porukom podršku je poslao premijer Vučić i to u društvu šefa evropskog parlamenta Martina Šulca, premijera Belgije, Slovačke, Češke... Vučić nas vraća tamo gde pripadamo.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.