Radio-televiziji Kragujevac još pet miliona dinara za priče o lepom vremenu i mirisnom cveću

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jul.2019, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radio-televiziji Kragujevac još pet miliona dinara za priče o lepom vremenu i mirisnom cveću

Radio-televiziji Kragujevac, kojem je budžetom za 2019. godinu opredeljeno 37 miliona dinara subvencija i osam miliona dinara za usluge po ugovoru, rebalansom je dodeljeno dodatnih pet miliona dinara.

"Grad Kragujevac, jedini u Srbiji koji ne raspisuje konkurs za projektno sufinansiranje medija, na ovaj način nastavlja da finansira medij čije se izveštavanje, nakon privatizacije, može oceniti kao priče >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << o mirisnom cveću i lepom vremenu", piše portal Glas Šumadije.

U tekstu "Rebalansom budžeta još pet miliona za RTK" navodi se da u isto vreme, dok kragujevački novinari u drugim redakcijama preživljavaju na entuzijazmu, prosečna neto zarada za 2018. godinu u RTK iznosila je 42.759,73 dinara, dok je neto plata direktorke gotovo kao gradonačelnikova – 95.743,68 dinara.

Prema navodima portala, status Radio televizije Kragujevac regulisan je Uredbom o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija i predviđeno je da u roku od šest meseci od dana prenosa akcija, odnosno udela na jedinicu lokalne samouprave pokrene novi postupak privatizacije.

Šest meseci je isteklo u januaru prošle godine, kada je upućen poziv za privatizaciju ove medijske kuće.

Istraživanje "Javni novac za javni interes", koji su realizovali konzorcijum BIRN-a, NUNS-a i Fondacije "Slavko Ćuruvija", a podržala EU pokazalo je da je u toku 2017. i u prvom kvartalu 2018. godine, u kojem je proveravan način trošenja javnog novca za medije, toj televiziji iz budžeta isplaćeno oko 32 miliona dinara na ime subvencija.

Sa skoro 109 miliona dinara je namireno 575 izvršnih sudskih presuda za dugovanja iz perioda pre poništenja privatizacije.

Ukupan iznos uplaćen RTK u 2017. godini iznosi 1,64 odsto gradskog budžeta, što je više od prosečnog izdvajanja većine gradova i opština u Srbiji za konkursno sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa, a koje prema periodičnim izveštajima NUNS-a, iznosi oko jedan odsto.

Radio-televizija Kragujevac vraćena je pod okrilje grada posle poništene privatizacije i isplaćena je otpremnina za oko 60 zaposlenih 2017. godine.

Od tada u toj medijskoj kući radi manje od 30 zaposlenih, a iz gradske kase dobija godišnje i više sredstava u odnosu na period kada je u njoj radilo oko 100 ljudi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.