Izvor: Kragujevac.rs, 31.Dec.2014, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prioritet – refinansiranje dugoročnih kredita grada i smanjenje troškova

Dve velike i jako važne stvari su se desile ove godine - rekao je u Hronici Radio televizije Kragujevac gradonačelnik Radomir Nikolić sumirajući rezultate lokalne samouprave na čijem je čelu poslednja dva meseca.

Prvo smo imali parlamentarne izbore gde je Srpska napredna stranka u Kragujevcu osvojila poverenje više od 50 posto birača i mi smo ponosni na taj rezultat. Imali smo i smenu vlasti u Kragujevcu krajem oktobra ove godine.

Zbog teške situacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << u javnom sektoru koalicioni partneri bivše vlasti odlučili su da se priključe Srpskoj naprednoj stranci i na našu inicijativu došlo je do te promene. Ono što smo zatekli - istakao je Nikolić, pokušali smo u prethodnom periodu da predstavimo bez ikakve šminke i bez uvijanja, jer građani imaju pravo da znaju u kakvom se stanju nalaze gradski budžet i javna preduzeća. Zbog čega su danas ulice neočišćene ili zbog čega je toliko neodnetog smeća, odgovor na ta i druga pitanja je - zbog nedostatka finansijskih sredstava i zbog, po mojoj proceni naglasio je Nikolić neozbiljnog ponašanja prethodne vlasti prema javnim finansijama i gradskoj imovini.

U ovom kratkom vremenu od dva meseca uspeli smo da napravimo ozbiljan plan konsolidacije kompletnog javnog sektora. Prva faza tog plana je bila deblokada računa. Zahvaljujući Vladi Republike Srbije uspeli smo da deblokiramo račun i izmirili smo obaveze prema bankama do kraja ove godine. Druga faza je refinansiranje svih dugoročnih kredita koje grad ima kod poslovnih banaka. Očekujemo, kazao je gradonačelnik, da će ti krediti biti refinansirani sredinom februara kada ističe tender koji smo objavili. Verujem da će nam banke izaći u susret. Sledeća faza je ono što je najverovatnije najbolnije za zaposlene u javnom sektoru, a to je smanjenje troškova. Sa tom fazom će se ići do jula, kako je to od nas tražilo ministarstvo za lokalnu samoupravu.

To je naš plan za 2015. godinu. Drugačije ne može, džaba smo deblokirali račun i refinansirali kredite ukoliko ne optimizujemo gradsku upravu, ukoliko ne svedemo broj zaposlenih na racionalnu meru. Sav novac koji grad ima u ovom trenutku odlazi na plate zaposlenih u kompletnom javnom sektoru i na izmirenje poreskih obaveza. Mi ne stižemo da poveriocima isplaćujemo dugovanja, veliki je broj poverioca koji nas zovu svakog dana i insistiraju na uplatama. Zbog toga što su se sva javna preduzeća oslonila na budžet grada ne stižemo da izmirmo te obaveze, tako da je Nikolić tim putem zamolio poverioce za strpljenje i poverenje.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.