Otvorene 43. muzičke svečanosti “Oktobru hododarje“

Izvor: Kragujevac.rs, 04.Okt.2017, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorene 43. muzičke svečanosti “Oktobru hododarje“

Koncertom Državnog kamernog hora “Peterburške serenade“ iz Sankt Petersburga otvorene su 43. muzičke svečanosti “Oktobru hododarje“ u organizaciji Spomen parka “Kragujevački oktobar“. Gosti iz Rusije u prvom delu koncerta predstavili su se duhovnom muzikom Mihaila Gogolina, a u drugom, delima Mihaila Glinke, Modesta Musorgskog, Đuzepe Verdija, Žaka Ofenbaha, Astora Pijacole, Johana Štrausa i Stevana Mokranjca.

Tradicionalni nosilac ove važne manifestacije je Spomen >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << park “Kragujevački oktobar“ koji svoje postojanje baštini na činjenci da je u našem gradu streljano blizu 3000 civila, među kojima i nekoliko stotina đaka, rekao je otvarajući OKTOH Miljan Bjeletić član Gradskog veća za kulturu. Svi koncerti u okviru te muzičke manifestacije poklon su umetnika oktobru i miru. Kako se istorija ne bi ponovila i kako ne bi zaboravili, važno je da podižemo svest o značaju kulturno - istorijskog nasleđa, jer u suprotnom može doći do javnog diskontinuiteta odnosno gubljenja identiteta. Ova i sve ostale manifestacije antiratnog karaktera ohrabruju da se to neće nikada dogoditi. Ulaganje u umetnost, istakao je Bjeletić, ulaganje je u slobodarski duh Kragujevca, po kojem je naš grad poznat širom sveta.

Inače, do kraja oktobra biće priređeno još četiri koncerta. U utorak 17. oktobra nastpiće Denis Krasnokutski ( viola ) iz SAD i Maja Rajković ( klavir ), a 20. oktobra predstaviće se Gradski kamerni hor ''Liceum''. Pijanista iz Rusije Pavel Tovpič nastupa 24. oktobra. OKTOH će zatvoriti 30. oktobra ansambl studenata Filološko - umetničkog fakulteta - pobednici Muzičkog festivala u Bidgošću ( Poljska ).
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Prijem za članove hora “Peterburške serenade“

Izvor: Kragujevac.rs, 04.Okt.2017

Za članove Državnog kamernog hora “Peterburške serenade“ iz Sankt Petersburga (Carsko selo) koji je otvorio ovogodišnji Oktoh, priređen je prijem u zgradi Grada. Prijemu su prisustvovali Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i Marijana Stanković, direktorka Spomen parka “Kragujevački...

Nastavak na Kragujevac.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.