Prijem za članove hora “Peterburške serenade“

Izvor: Kragujevac.rs, 04.Okt.2017, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijem za članove hora “Peterburške serenade“

Za članove Državnog kamernog hora “Peterburške serenade“ iz Sankt Petersburga (Carsko selo) koji je otvorio ovogodišnji Oktoh, priređen je prijem u zgradi Grada. Prijemu su prisustvovali Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i Marijana Stanković, direktorka Spomen parka “Kragujevački oktobar“.

- Ostavili ste sjajan utisak na našu publiku sinoć. Rekao bih da postoji jedno odsustvo prezentacije ruske kulture poslednjih godina u našem gradu i mi smo na ovaj način >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << želeli da upotpunimo i obogatimo kulturnu ponudu. Nadam se da ćete tokom boravka u našem gradu imati prilike da se upoznate sa našom kulturom i kulturno-istorijskim znamenitostima našeg grada, kao prve prestonice moderne Srbije.Želim vam da lepo provedete vreme u našem gradu ali da odete sa lepim uspomenama koje će vas nekada ponovo vratiti u Kragujevac - istakao je Bjeletić.

Inače, hor “Peterburške serenade“ osnovan je 1991. godine, a ime je dobio po horskim minijaturama Aleksandra Sergejeviča Dargomiškija. Hor izvodi muzička dela različitih stilova i epoha, svetovne i duhovne muzike, kao i najbolja ostvarenja savremene muzike. U sastavu hora je 18 mladih profesionalnih muzičara koji svojom kreativnošću spajaju individualnost i tradiciju. Na sinoćnom koncertu u prvoj kragujevačkoj gimnaziji izvodili su dela Mihaila Gogolina, Glinke, Musorgskog, Verdija, Žaka Ofenbaha, Pijacole, Štrausa, Mokranjca.

Članovi ruskog hora, od kojih su neki prvi put u Srbiji, još uvek sabiraju utiske o Kragujevcu ali su složni u oceni da je najsnažniji utisak na njih ostavila poseta Muzeju “21. oktobar“.

- I nama je zadovoljstvo što smo baš vas ugostili ove godine kao umetnike koji otvaraju Oktoh, s obzirom na to da je to muzička manifestacija koju Spomen-park organizuje preko 40 godina. To je prilično duga tradicija, i za sve to vreme kragujevačkoj publici se predstavilo preko 3500 najeminentnijih domaćih i stranih umetnika. Od juče ste i vi deo naše tradicije, i zaista mi je drago što smo imali prilike da vas čujemo i da se kragujevačka publika upozna sa vašom muzikom - istakla je Marijana Stanković, direktorka Spomen parka “Kragujevački oktobar“.

Kragujevačka publika će tokom oktobra imati priliku da se upozna sa stvaralačkim opusom još jednog ruskog umetnika, pijaniste Pavela Topića.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.