Narodni muzej se aktivnije uključuje u obrazovanje

Izvor: Šumadija Press, 25.Sep.2015, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodni muzej se aktivnije uključuje u obrazovanje

Narodni muzej u Kragujevcu predstavio je direktorima osnovnih i srednjih škola koncept koji bi trebalo da približi učenicima stalne postavke i izložbe ove ustanove.

Direktor Narodnog muzeja Nenad Đorđević pozvao je direktore da motivišu nastavnike i đake da češće posećuju muzej i izložbe. U tom smislu, Narodni muzej će učenicima, po ceni od samo 100 dinara na godišnjem nivou, omogućiti da obiđu najznačajnije muzejske objekte uključujući i Staru skupštinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << kao i sve godišnje izložbe ove ustanove. Đorđević je istakao da Narodni muzej planira da obogati muzejske postavke multimedijalnim sadržajima, što će omogućiti da posete učenika muzejima budu interaktivne, kao i da se u prostoru muzeja održavaju određeni vidovi nastave.

Već u oktobru, učenici će moći da pogledaju izložbu novca Narodne banke Srbije “Srpski novac od XIII do XXI veka” koja će biti postavljena u Konaku kneza Mihaila.

Ideju Narodnog muzeja podržao je i Grad Kragujevac. Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredu, smatra da je to prilika za oživljavanje muzejskih prostora ali i vid dopune procesu obrazovanja.

Ono što želimo jeste da pored svakodnevnih problema sa kojima se suočavamo, rešavajući probleme u našim školama, ne zaboravimo osnovnu svrhu i suštinu, a to je obrazovanje. Mi smo razgovarali o tome da prilagodimo muzejske postavke uzrastu i interesovanju učenika, da oni kroz igru mogu da nauče nešto više o istoriji, entnologiji, o svom gradu, a sa druge strane da Narodni muzej oživi i da ponovo bude mesto koji će ljudi više obilaziti, a ne zaobilaziti – kaže Kovačević.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.