Jedan čovek kupuje većinu medija u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Avg.2015, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan čovek kupuje većinu medija u Srbiji

U dosadašnjem postupku privatizacije medija koji su osnovani kao javna preduzeća lokalnih samouprava, jedan kupac se ističe. Radoica Milosavljević, biznismen iz Kruševca do sada kupio RTV Pančevo, RTV Kragujevac i RTV Kruševac.

U poslednjih par dana postao je vlasnik i Televizije Požega, kao i Centra za informisanje Novi Kneževac koji je kupio za 480 evra. U Agenciji za privatizaciju ali i u novinarskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << udruženjima navode da su Zakonom predviđena ograničenja koja bi trebalo da spreče stvaranje monopola.

Radoica Milosavljević ne krije ambiciju da želi da kupi čak 11 televizija. Otkupio je, kaže, i dokumentaciju za privatizaciju Tanjuga.

Pre nego što sa bilo kojim kupcem potpiše kupoprodajni ugovor Agencija za privatizaciju mora da dobije zeleno svetlo od Ministarstva finansija odnosno Uprave za sprečavanje pranja novca ali i Regulatornog tela za elektronske medije. Na taj način, kažu nam u Agenciji, proverava ne samo monopol već bilo kakva druga sumnja u kredibilitet kupca.

Potpredsednik NUNS-a Dragan Janjić kaže da su ograničenja za stvaranje monopola predviđena zakonom ali da bi nadležne institucije svakako trebalo da povedu računa.

"U svakom slučaju ne bi bilo dobro da se postavljaju monopoli, bilo čiji. Pažljivo ćemo pratiti situaciju i tražićemo izveštaj o tome kad se sve to završi", kaže Janjić

Jedna od medijskih kuća koje je Milosavljević kupio je RT Kragujevac. Ovo preduzeće broji 70 zaposlenih, 26 odlučilo se da uzme otpremnine.

"Razlog mog odlaska sa Radio televizije Kragujevac, posle punih 18 godina, je bila neizvesnost, jer ne znamo šta nas čeka u budućnosti", kaže bivša novinarka i voditeljka ove televizije.

Oni koji su ostali, zajedno sa rukovodstvom, nadaju se boljim uslovima rada.

Zamenica direktora RTV Kragujevac kaže Slobodanka Šmigić iskreno se nada da će uz obnovljenu tehniku i drugih inovacija u poslu postati vodeća medijska kuća u tom delu Srbije.

Bez straha za budućnost, sa novim rukovodstvom nastavlja da radi i Slađana Obradović, novinarka RTV Kragujevac. Kaže da se ne boji "nove priče".

"Bez obzira hoće li doći privatnik i reći potrebna si nam kao novinar ili ne, zadovoljni smo ili nismo, zaista nemam nikakav strah", kaže Slađana Obradović.

I mada zakon može da spreči monopol, prema mišljenju Dragana Janjića bliskost kupaca sa političarima i državom vrlo je teško zakonski urediti.

"Vrlo je teško reći: Vi ste bliski ovoj ili onoj partiji pa ne možete da kupujete medije. Izlazak ljudi koji su povezani sa državom iz medija, nikad neće biti moguć", tvrdi Janjić.

U NUNS-u smatraju da uticaj države treba da se sprečava i drugim sredstvima a da je cilj ove privatizacije medija stvaranje jednakih uslova za sve na tržištu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.