Iz Kragujevca u svet otišla poruka mira

Izvor: RTS, 23.Okt.2019, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Kragujevca u svet otišla poruka mira

Kragujevac je i ovog oktobra, okupio umetnike iz celog sveta, koji se bave antiratnom karikaturom. Salon antiratne karikature, još jedna je od manifestacija, posvećenih sećanju na stradale građane u oktobru 1941.godine. Dvadesti put, učesnici iz celog sveta, iz Spomen muzeja "21.oktobar", poslali su, kroz svoja dela, univerzalne antiratne poruke, za svet bez stradanja i nasilja. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Umetnička borba, protiv ratova i ljudskog bezumlja i dalje traje.Kroz karikaturu,kao grotesnu sliku,koja zastrašuje i upozorava .Gran pri salona, dobio je Manuel Arijaga iz Španije.Medju laureatima, umetnici iz Kine,Irana, Italije.

"Počastvovan sam nagradom 2o-tog, jubilarnog Salona.Kroz svoju umetnost, karikaturisti povezuju sve kontinente i šalju jedinstvenu poruku , da uvek vlada mir, kaže Li Hijauang iz Kine.
"Osećam da imam malu ulogu u poruci koju ovaj muzej šalje ljudima koji svakodnevno dolaze. Svaki put su trudim da moji radovi budu drugačiji i novi",ističe Andrea Pekija iz Italije.
Ovogodišnji ,dvadeseti Salon, nadmašio je prethodne po broju učesnika.Oko 1.200 radova, 460 autora iz 63 države, poslalo je u Kragujevac dela sa antiratnom porukom.
"Za nas je isto tako značajno da su nam stigle karikature ,autora iz onih žarišta gde danas vlada nemir, kao što su Etiopija, Sirija,Irak,i drugidelovi sveta, gde rat nažalost i dalje postoji" naglašava Miodrag Stojilović, predsednik Saveta Salona.
"Drago mi je da mladi svet nije ravnodušan prema tome, bez obzira što su ratovi negde daleko od njihovih zemalja, ali oni osećaju tegobe čoveka bilo gde da se nalaziE" kaže Špiro Radulović, član žirija Salona antiratne karikature.
Salon antiratne karikature, grad stradalnik,ali i Vesnik mira, Kragujevac, pokrenuo je 1981 godine. Jedinstvena postavka , izlagana je u Parizu, Ujedinjenim nacijama u Nujorku, Evropskom parlamentu u Briselu.













Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.