Izvor: eKlinika.rs, 21.Apr.2021, 14:48

Ako ste vakcinisani 8 puta je manja šansa da se razbolite od covid 19

Dom zdravlja Kragujevac sproveo je istraživanje kojim je obuhvaćeno 28.630 vakcinisanih protiv covid 19 i više od 100.000 nevakcinisanih građana, u periodu od 1. januara do 31. marta, a rezultati pokazuju da je verovatnoća da vakcinisani dobiju upalu pluća tri puta manja, a ako su primili obe doze covid 19 vakcine – i 15 puta manja.
Osoba koja je primila vakcinu, bilo koju vakcinu i to jednu dozu, ima 4 >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << puta manje šanse da oboli od covid 19, a osobe koje su primile dve doze, odnosno koje su revakcinisane, imaju 8 puta manje verovatnoće da se razbole – objasnio je prof. dr Dejan Baskić, rukovodilac istraživanja u Domu zdravlja u Kragujevcu.
Velika je razlika u kliničkoj slici između vakcinisanih i nevakcinisanih – ako se razbole, vakcinisani imaju blaže simptome, pokazalo je istraživanje Doma zdravlja Kragujevac. Među obolelima najmanje je onih koji su dobili Pfizer vakcinu, zatim Astra-Zeneca i Sputnik V covid 19 vakcinu.
Članak Ako ste vakcinisani 8 puta je manja šansa da se razbolite od covid 19 se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Povezane vesti

Istraživanje: U Kragujevcu samo tri revakcinisane osobe hospitalizovane zbog pneumonije

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Apr.2021, 14:11

Jedna primljena doza vakcine protiv korone smanjuje rizik od obolevanja četiri puta, a dve doze osam puta, rekao je u Kragujevcu profesor mikrobiologije na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu Dejan Baskić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.