Značajan napredak Srbije, najbolje ocene u regionu

Izvor: Prva.rs, 08.Okt.2014, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Značajan napredak Srbije, najbolje ocene u regionu

Evropski zvaničnici ocenili su posle objavljivanja izveštaja da Srbija mora da se fokusira na vladavinu prava, medijske slobode, slobode izražavanja, primenu medijske strategije, državnu upravu i normalizaciju odnosa sa Kosovom.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao da je delimično zadovoljan izveštajem EK o napretku Srbije i da bi u pojedinim delovima on bio oštriji od EK, ali i da je Srbija dobila najbolje ocene u regionu.

Vlada je prema oceni EK, odlučno i dobro pripremljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << ušla u prvu fazu pregovora o pridruživanju.

Pozitivno je ocenjen početak reformi javne uprave i finansijske administracije, program privrednih reformi i usvajanje novih zakona uz ocenu da su neopodni značajni napori da se smanji deficit, poveća efikasnost naplate poreza i uvede fiskalna disciplina.

Pozitivno je ocenjeno i uspešno održavanje Parade ponosa.

EK je konstatovala da je primena usvojene strategije protiv korupcije u ranoj fazi i da je važno uspostaviti snažne instrumente za kontrolu i koordinaciju.

Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport izjavio je, nakon što je premijeru Vučiću uručio Izveštaj EK o napretku Srbije, da uprkos teškoćama i izazovima sve ide po rasporedu, te da u pregovorima do sada nije izgubljen nijedan dan.
"Želim da istaknem visok stepen posvećenosti i profesionalnosti državne administracije čitavom procesu", rekao je Devenport i najavio da je planirano da proces skrininga bude završi do marta 2015. godine.

Devenport je rekao da EU očekuje da Srbija usklađuje svoje stavove sa stavovima EU u pogledu bezbednosne politike, kao i da će morati da pojača napore u usklađivanu sa standarima EU, što se tiče zaštite životne sredine i energetike.

U izveštaju EK konstatuje da je stepen usaglasenosti sa spoljnom politikom EU opao sa 89 odsto u 2013. na 62 odsto u ovoj godini.

S druge strane, EK je uočila da je Srbija načelno podržala suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, mada je bila uzdržana prilikom glasanja u generalnoj skupštini UN.

Devenport je rekao da će instrumenti za pretpristupnu pomoć biti glavni zajednički finansijski instrument, ističući da će Srbija na raspolaganju imati vise od 1,5 milijardi evra do 2020 godine, koje treba da se iskoriste u interesu svih građana, na putu ka EU.

Evropski komesar za proširenje EU Štefan File poručio je Srbiji da nastavi na isti način kao i do sada sa naporima u procesu pridruživanja Uniji.
"Izveštaj o napretku 2014: reforme, skrinizi i normalizacija su u toku, samo tako nastavite", napisao je File na Tviteru.
Komesar je pohvalio visok stepen pripremljenosti i profesionalnosti sa kojim je Srbija ušla u proceš skrininga, kao i napore vlasti na reformama pravosuđa, javne uprave i privrede.

Premijer Vučić je ocenio da je izveštaj EK u najvećem delu objektivan i ozbiljan i da ima nekih političkih stvari o kojima se moze diskutovati.
"Mogao bih u pojedinim delovima da budem još oštriji od izveštaja" rekao je Vučić koji je naznačio da tu pre svega misli na stanje u pravosuđu i zaštiti životne sredine.

On je dodao da smo nesumnjivo najbolje ocenjeni i najbolje prošli i da su nam i upućene zamerke najmanje u odnosu na sve druge.

Kako je rekao, očekuje da radimo više, bolje i naporenije i podvukao da je ova vlada, i prethodna, radila u takvim uslovima gde je morala da ispravlja i da donosi neke odluke za one stvari za koje nizašta kriva.

Zadovoljan je kako su ocenjene reforme ekonomske mere, kao i ocenom regionalne saradnje i podvukao da nema nijedne kritike na taj deo.

Srbija ne želi nikakve nemire, sukobe - želi unapređenje regionalne saradnje sa svim svojim prijateljima, rekao je Vučić.
Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.