Žbogar u Prištini gradi evropsko Kosovo

Izvor: Vesti-online.com, 07.Feb.2012, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žbogar u Prištini gradi "evropsko Kosovo"

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu i Metohiji Samuel Žbogar rekao je sinoć da su prioriteti EU i njegovog angažovanja na toj funkciji unapređenje dijaloga Prištine i Beograda, sloboda kretanja i u severnom delu zemlje, dijalog o liberalizaciji viza i dijalog u procesu stabilizacije i pridruživanja.

Prioriteti će biti i borba protiv organizovanog kriminala i povratak normalnosti na severu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Kosovske Mitrovice, rekao je Žbogar na prijemu koji je organizovan u čast njegovog dolaska i preuzimanja funkcije.

Obraćajući se prisutnima on je rekao da je Kosovo ušlo u odlučujuću fazu odnosa sa EU i da će se njegovo angažovanje fokusirati na stvaranju boljih uslova kako bi EU došla na Kosovo, odnosno što bliže njenim građanima.

"Naš zajednički zadatak je da izgradimo evropsko Kosovo. Naš je cilj takođe da dovedemo EU bliže građanima Kosova", kazao je Žbogar.

Dodao je da evropska agenda može da ponudi sve potrebne odgovore na probleme koje ima Kosovo, i da svakako ona nudi plan suočavanja sa izazovima koji ga okružuju.

Šef Euleksa Gzavije Bu de Marnak je rekao da su najznačajniji prioriteti misije na čijem je čelu pored ostalog i uspostavljanje reda i zakona i u severnom delu Kosova i Metohije.

"Pomoć Euleksa institucijama u procesu liberalizacije viza, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i uspostavljanje reda i zakona na severu su tri prioriteta Euleksa", rekao je Marnak.

Na prijemu u čast Žbogarovog dolaska u Prištinu bili su i predsednica samoproglašene države Kosovo Atifete Jahjaga, premijer Hašim Tači, ministri, predstavnici političkih partija, predstavnici civilnog društva i diplomate akreditovane u Prištini.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.