Žbogar: Približiću Kosovo EU

Izvor: S media, 07.Feb.2012, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žbogar: Približiću Kosovo EU

Specijalni izaslanik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je danas da je zadatak Unije da jača prisustvo na Kosovu, kako bi Kosovu pomoglo "da postane što evropskije i da bude deo Evrope".

Posle prvog zvaničnog susreta sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, u svojstvu specijalnog izaslanika EU, Žbogar je ocenio da je ova godina za >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Kosovo započela izuzetno dobro - procesom vizne liberalizacije.

Tači je zahvalio na podršci koju je EU dala Kosovu kao i na Žbogarovoj ličnoj podršci napretku Kosova, miru, stabilnosti i dobrosusedskoj saradnji.

Zastoj u dijalogu ugrožava kandidaturu

Žbogar preuzeo dužnost na Kosovu

Počela sednica Odbora za Kosovo i Metohiju

"Ova godina počela je procesom liberalizacije viza. Uslediće mnoge posete evropskih komesara, intenzivniji dijalozi o mnogim pitanjima izmedju Kosova i EU. Nadam se da ćemo na kraju godine, kada Evropska komisija izradi izveštaj, videti značajna dostignuća, u oblasti trgovine, vladavine zakona, liberalizacije viza i mnoga druga pitanja na kojima treba da radimo", kazao je Žbogar.

Tači i Žbogar su razgovarali o narednom zajedničkom anagžovanju kosovskih i evropskih institucija, kako da se Kosovo približi evropskim strukturama, kako da se ispune svi neophodni demokratski kriterijumi neophodni za proces evropskih integracija.

Takodje bilo je reči o ostvarivanju sporazuma koji su postignuti u tehničkom dijalogu Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom EU i uz podršku SAD.

Tači je izarazio duboko uverenje da će sa Žbogarom maksimalno raditi za dobrobit gradjana Kosova i dobrosusedsku saradnju, ističući da će za institucije Kosova biti dobrodošlo iskustvo koje Žbogar ima kao bivši ministar inostranih poslova Slovenije.

Tokom dana Žbogara je primila i predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pomoćiću Kosovu da uđe u EU

Izvor: Vesti-online.com, 07.Feb.2012

Specijalni izaslanik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je danas da je zadatak Unije da jača prisustvo na Kosovu, kako bi Kosovu pomoglo "da postane što evropskije i da bude deo Evrope"...Posle prvog zvaničnog susreta sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, u svojstvu specijalnog izaslanika...

Nastavak na Vesti-online.com...

Profesor Elezi: Hrana s Kosova zatrovana

Izvor: Glas javnosti, 08.Feb.2012, 14:47

PRIŠTINA - Profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Prištini Dževdet Elezi, koji je bio deo ekipe koja je istraživala zagađenost zemljišta na Kosovu, izjavio je danas da na osnovu 123 uzorka ne može konstatovati da je celo Kosovo zagađeno, ali da uzorci upozoravaju da ima zagađenja...Izveštaj...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.