PROFESOR ELEZI: HRANA S KOSOVA ZATROVANA

Izvor: Kurir, 08.Feb.2012, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROFESOR ELEZI: HRANA S KOSOVA ZATROVANA

PRIŠTINA - Profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Prištini Dževdet Elezi, koji je bio deo ekipe koja je istraživala zagađenost zemljišta na Kosovu, izjavio je danas da na osnovu 123 uzorka ne može konstatovati da je celo Kosovo zagađeno, ali da uzorci upozoravaju da ima zagađenja.

PRIŠTINA - Profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Prištini Dževdet Elezi, koji je bio deo ekipe koja je istraživala zagađenost zemljišta na >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Kosovu, izjavio je danas da na osnovu 123 uzorka ne može konstatovati da je celo Kosovo zagađeno, ali da uzorci upozoravaju da ima zagađenja.

Izveštaj Evropske komisije pod nazivom "Dalja podrška korišćenju zemljišta", završen je u januaru ove godine, a obuhvatio je istraživanje zagađenosti poljoprivrednog zemljišta pod nadzorom profesora Volfganga Spira.

Profesor Elezi je kazao da nalazi u izveštaju nisu izmišljotina, već da se radi o konkretnim rezultatima.

Prema njegovim rečima, od 1.000 uzoraka uzetih u svim delovima Kosova ispitana su 123 za koje se pretpostavljalo da imaju najveću nekrozu, odnosno najveću koncentraciju zagađivača.

Elezi je naveo da konzumiranje voća, povrća, mesa ili mlečnih proizvoda, putera i sira kojima se hrane građani Kosova može da ima teške posledice po život.

"Izveštaj je potvrdio kontaminaciju poljoprivrednog zemljišta preko dozvoljenih maksimuma teškim metalima, a posebno hromom, niklom, olovom, cinkom i arsenikom u 123 uzoraka koji su uzeti", kazao je profesor Elezi.

On je naveo da izveštaj treba shvatiti kao upozorenje za dalja istraživanja većeg broja uzoraka kako bi se dobila sveobuhvatna procena stanja zemljišta i preduzele adekvatne mere. Izveštaj je naišao na opšte neodobravanje i neprihvatanje od strane institucija i stručnih krugova na Kosovu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.