Zaprepašćujuća odluka da se Visokim Dečanima oduzme zemlja

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jul.2015, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaprepašćujuća odluka da se Visokim Dečanima oduzme zemlja

BEOGRAD - Eparhija raško-prizrenska angažovala je pravni tim kako bi zaštitila imovinu manastira Visoki Dečani, nakon što je apelaciono vijeće Vrhovnog suda samoproglašenog Kosova poništilo odluku tog suda iz 2012. kojom je manastiru priznato vlasništvo nad 24 hektara zemlje.

Eparhija u saopštenju izražava zaprepašćenje i zabrinutost zbog ove odluke.

"Apelacioni sud se, neočekivano i bez presedana, proglasio nenadležnim za ovo pitanje i uputio je predmet >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na osnovni sud u Peći, čime se u praktičnom smislu poništava rad Vrhovnog suda Kosova na ovom predmetu od 2008. godine", pojašnjava se u saopštenju.

Eparhija ističe da je u toku proteklih sedam godina Sud posebne komore Vrhovnog Suda više puta potvrdio svoju nadležnost po ovom pitanju, što najnoviju odluku apelacionog suda čini nelogičnom i pravno neutemeljenom.

"Imajući u vidu dalekosežne posljedice ove odluke, koja je donesena preglasavanjem uz snažan otpor dvoje od pet sudija, i pravne presedane, Eparhija raško-prizrenska angažovala je svoj pravni tim, koji u saradnji sa međunarodnim ekspertima radi na iznalaženju pravnih mjera koje treba da budu primijenjene s ciljem zaštite imovinskih interesa Srpske pravoslavne crkve", ističe se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.