Zamenica britanskog ambasadora podržava predlog za rešenje krize na Kosovu

Izvor: Blic, 20.Nov.2015, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamenica britanskog ambasadora podržava predlog za rešenje krize na Kosovu

Zamenica ambasadora Velike Britanije na Kosovu Luiz Tejlor podržala je plan od pet tačaka o rešenju sadašnje poltike krize na Kosovu koji su danas predstavili poslanici Iljir Deda i Vjosa Osmani.

Luiz Tejlor je za prištinsku televiziju Klan Kosova izjavila da svaka inicijativa za mirno rešenje situacije, čiji je cilj normalizacija rada institucija, ima podršku Velike Britanije.

- Kako smo i do sada izjavljivali na narodu Kosova jeste da odluči o svojoj političkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << budućnosti. Mi smo nekoliko puta isticali da to treba da se dogodi u demokratskoj formi izražavanja, a ne na nasilan način - rekla je ona.

Luiz Tejlor je istakla da su svi napori da se pronađe mirno rešenje dobrodošli, posebno imajući u vidu činjenicu da Kosovo nema vremena za gubljenje.

Poslanici opozicionog pokreta Samoopredelenje Iljir Deda i vladajućeg Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani predstavili su danas predlog za izlazak iz sadašnje političke krize na Kosovu kroz potpisivanje sporazuma vladajućih partija i opozicije.

Tim sporazumom se predlaže osnivanje parlamentarne istražne komisije koju bi predvodila opozicija i čiji bi zadatak bio da razmotri sporazum o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

- Sastav komisije bi bio u skladu sa poslovnikom o radu Skupštine i u njemu bi bilo najmanje pet predstavnika civilnog društva i stručnjaka, koji imaju pravo da raspravljaju i predlažu rešenja, ali nemaju pravo glasa - navodi se u predlogu sporazuma koji su na konferenciji za novinare predložili Deda i Osmani.

Komisija bi ceo posao trebalo da okonča za 30 dana.

Kada je u pitanju Sporazum o Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom većinom, Skupština Kosova bi konsenzusom trebalo da izabere još dvoje sudija u Ustavni sud kako bi odluka o ustavnosti sporazuma bila doneta sa kompletnim sastavom tog suda.

- Izbor konsenzualnih članova Ustavnog suda treba da obezbedi nepristrasnost, stručnost i nepripadanje sudija nijednoj političkoj partiji, onako kako je to predviđeno Ustavom Kosova - navodi se u predlogu.

Bez prejudiciranja konačne odluke, ako odluka Ustavnog suda ne bude rešila dileme o Zajednici opština sa srpskom većinom onda bi predmet bio dostavljen Venecijanskoj komisiji na dodatna tumačenja.

Sporazum, kako predlažu poslanici Deda i Osmani, trebalo bi da bude usvojen u Skupštini Kosova kao parlamentarna rezolucija najkasnije sedam dana od njegovog potpisivanja.

Sporazum bi potpisali predsednici vladajućih DPK i DSK, kao i opozicionih Samoopredelenja, AZBK i Inicijative za Kosovo.

Rad Skupštine Kosova je blokiran jer je opozicija više puta bacila suzavac u parlamentu želeći da spreči raspravu o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom i sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.