Mustafa da povuče potpis sa briselskog sporazuma

Izvor: Akter, 20.Nov.2015, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mustafa da povuče potpis sa briselskog sporazuma

Prištinski analitičar Azem Vlasi ocenio je večeras da je rešenje za jučerašnje proteste opozicije i "političku krizu u Skupštini Kosova" moguće ako premijer Kosova Isa Mustafa povuče potpis sa Briselskog sporazuma i taj sporazum se pretoči u "domaću odluku" parlamenta ili vlade Kosova

Vlasi, koji je i advokat, za agenciju Beta je rekao da tu pre svega misli na odluku o osnivanju zajednice srpskih opština.

"Ta odluka Vlade ili Skupštine Kosova može da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << donese i u formi sporazuma sa opštinama sa srpskom većinom na Kosovu, jer se zna da je to u okviru ustavnog sistema Kosova.Tom odlukom treba regulisati da te opštine dobijaju i novac od Beograda", rekao je Vlasi.

Prema njegovim rečima, u toj odluci Vlade ili Skupštine Kosova ne bi bila izmenjena suština Sporazuma iz Brisela već bi bio izmenjen samo naslov - umesto sporazuma izmedju premijera Kosova i Srbije, bila bi to odluka Vlade ili Skupštine Kosova.

Vlasi je ocenio da Sporazum o ZSO nije po Ustavu Kosova, jer ustav ne dozvoljava potpisivanje sporazuma sa drugom državom o "čisto unutrašnjem pitanju Kosova".

Kako je dodao, problem u kosovskom parlamentu je izbio zbog toga što su "ljudi iz Beograda koji u učestovali u pregovorima rekli da će ZSO biti institucionalna osnova za prisustvo Srbije na Kosovu".

Vlasi je naveo i da su gradjani na Kosovu nezadovoljni zbog siromaštva, korupcije, nezaposlenosti, a da se na to nadovezao i proces dijaloga sa Srbijom.

"Sporazum o formiranju ZSO pokazao se kao tačka koja je zaoštrila odnose između opozicije i vladajuće koalicije u Skupštini Kosova", rekao je on i dodao da za to obe strane snose krivicu.

"Opozicija je kriva što se postavlja ultimativno zahtevajući da premijer Kosova povuče potpis sa tog sporazuma i što ne želi da kroz razgovor razjasni nastale probleme. Vladajuća koalicija snosi odgovornost zbog toga što tvrde da se u sporazumu neće promeniti ni jedno slovo, ni jedna tačka", ocenio je Vlasi.

Poslanici opozicionih partija već pedesetak dana blokiraju rad u kosovskom parlamentu aktiviranjem suzavca, blokadom govornice, upotrebom pištaljki.

Policija je juče uhapsila šeficu poslaničke grupe Alijansa za budućnost Kosova Doniku Kadaj Bujupi i određen joj je pritvor od 30 dana, zbog čega je opozicija kamenovala zgradu Vlade Kosova, a u popodnevnim satima je došlo do sukoba učesnika protesta i policije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlasi: Briselski sporazum da se pretoči u odluku parlamenta ili vlade Kosova

Izvor: Blic, 20.Nov.2015

Prištinski analitičar Azem Vlasi ocenio je večeras da je rešenje za jučerašnje proteste opozicije i "političku krizu u Skupštini Kosova" moguće ako premijer Kosova Isa Mustafa povuče potpis sa Briselskog sporazuma i taj sporazum se pretoči u "domaću odluku" parlamenta ili vlade Kosova...Vlasi,...

Nastavak na Blic...

Poslanici predlažu rešenje za političku krizu na Kosovu

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Nov.2015

Poslanici opozicionog pokreta Samoopredelenje Iljir Deda i vladajućeg Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani predstavili su danas predlog za izlazak iz sadašnje političke krize na Kosovu kroz potpisivanje sporazuma vladajućih partija i opozicije.Oni predlažu da se sporazum potpiše u prisustvu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.