Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Nov.2015, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici predlažu rešenje za političku krizu na Kosovu

Poslanici opozicionog pokreta Samoopredelenje Iljir Deda i vladajućeg Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani predstavili su danas predlog za izlazak iz sadašnje političke krize na Kosovu kroz potpisivanje sporazuma vladajućih partija i opozicije.Oni predlažu da se sporazum potpiše u prisustvu predsednice Kosova Atifete Jahjaga.

Tim sporazumom se predlaže osnivanje parlamentarne istražne komisije koju bi predvodila opozicija i čiji bi zadatak bio da razmotri sporazum o >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

"Sastav komisije bi bio u skladu sa poslovnikom o radu Skupštine i u njemu bi bilo najmanje pet predstavnika civilnog društva i stručnjaka, koji imaju pravo da raspravljaju i predlažu rešenja, ali nemaju pravo glasa", navodi se u predlogu sporazuma koji su na konferenciji za novinare predložili Deda i Osmani.

Komisija bi ceo posao trebalo da okonča za 30 dana.

Kada je u pitanju Sporazum o Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom većinom, Skupština Kosova bi konsenzusom trebalo da izabere još dvoje sudija u Ustavni sud kako bi odluka o ustavnosti sporazuma bila doneta sa kompletnim sastavom tog suda.

"Izbor konsenzualnih članova Ustavnog suda treba da obezbedi nepristrasnost, stručnost i nepripadanje sudija nijednoj političkoj partiji, onako kao je to predviđeno Ustavom Kosova", navdi se u predlogu.

Bez prejudiciranja konačne odluke, ako odluka Ustavonog suda ne bude rešila dileme o Zajednici opština sa srpskom većinom onda bi predmet bio dostavljen Venecijanskoj komisiji na dodatna tumačenja.

Sporazum, kako predlažu poslanici Deda i Osmani, trebalo bi da bude usvojen u Skupštini Kosova kao parlamentarna rezolucija najkasnije sedam dana od njegovog potpisivanja.

Sporazum bi potpisali predsednici vladajućih DPK i DSK, kao i opozicionih Samoopredelenja, AZBK i Inicijative za Kosovo.

Rad Skupštine Kosova je blokiran jer je opozicija više puta bacila suzavac u parlamentu želeći da spreči raspravu o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom i sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KiM: Opozicija ima predlog za izlazak iz krize

Izvor: B92, 20.Nov.2015

Poslanici opozicionog pokreta Samoopredelenje i vladajućeg Demokratskog saveza Kosova predstavili su predlog za izlazak iz sadašnje političke krize na Kosovu...Oni predlažu da se sporazum vladajućih partija i opozicije potpiše u prisustvu predsednice Kosova Atifete Jahjaga...Tim sporazumom se predlaže...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.