Vučiću ne treba dozvola, treba samo da najavi

Izvor: B92, 06.Sep.2018, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vučiću ne treba dozvola, treba samo da najavi"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne mora da dobije dozvolu od kosovskih vlasti za posetu svojim srpskim sugrađanima na Kosovu,

To piše prištinski portal Telegrafi, upućujući na sporazum o načelima koji je postignut u Briselu, "između Kosova i Srbije".

Portal podseća da je bivša šefica pregovaračkog tima Prištine u tehničkim razgovorima, Edita Tahiri, u martu ove godine, posle hapšenja Marka Đurića, pojasnila za medije da, prema sporazumu, srpski zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo moraju da najave posetu.

Ali, ni u jednom trenutku Tahiri nije govorila o prethodnoj dozvoli, podseća Telegrafi.

„Sporazum između Kosova i Srbije u Briselu predviđa da se takve posete najavljuju. Ali, moraju se poštovati uslovi sporazuma za najavljivanje bilo kakve posete“, rekla je tada Tahiri, nakon što je Đurić uhapšen uz obrazloženje da nije imao dozvolu za posetu Kosovu.

„Ako se prekrše uslovi sporazuma, onda druga strana može da odbije zahtev za posetu", dodala je.

Portal podseća da se očekuje da srpski predsednik poseti Kosovo 08-09. septembra.

Iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova je potrvrđeno ranije danas da je Vučiću i njegovom timu „data dozvola“ i da će ga pratiti KP.

Ali, KP je u saopštenju za medije negirala da je dobila zvaničnu potvrdu o poseti Vučića Kosovu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.