Vučić: Nikada ne igram nikakve duple igre, ni oko pitanja BiH, ni oko pitanja KiM

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 12:32

Vučić: Nikada ne igram nikakve duple igre, ni oko pitanja BiH, ni oko pitanja KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nikada ne igra nikakve duple igre, ni oko pitanja BiH, ni oko pitanja Kosova i Metohije.

On je poručio i da je Srbija spremna da pomogne svima, narodu Republike Srpske i onima iz bošnjačke sredine.

"Uvek sam veoma iskren i pošten. I nikada se ne igram nikakvih duplih igara, ni oko pitanja BiH, ni oko pitanja Kosova i Metohije, niti po pitanju bilo čega drugog“, rekao je Vučić u izjavi koju sarajeski Avaz najavljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na današnjoj naslovnici.

Vučić je ponovo istakao da Srbija uvek poštuje teritorijalni integritet BiH, Dejtonski sporazum i Ustav, kao i prava tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH.

"Recimo, ako me pitate za konzulate, ako hoćete da otvorite konzulat BiH u Nišu, Kruševcu, izvolite. U Novom Pazaru smo dali sve dozvole, eto, šta god hoćete, može. To je za nas pitanje normalnih, racionalnih nacionalnih odnosa“, rekao je Vučić i dodao:

"Šta god hoćete, može. To je za nas pitanje normalnih, racionalnih odnosa. Verujem, kada se stvari tako postave, da će biti mnogo bolje, a ne priča o besmislenim zaverama u kojima samo treba jedni protiv drugih da govorimo i da se svađamo i čupamo".

Vučić nije želeo šire da govori o američkim sankcijamama direktoru Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu, ali je dodao da treba pronaći rešenje na koji način prevazići ekonomske i političke prepreke koje iz toga proizilaze.

"Sada su pod sankcijama kompletno rukovodstvo Republike Srpske i šef Bezbednosno-informativne agencije u Srbiji. Takođe, neki od lidera Srba s Kosova i de facto niko drugi u regionu nije pod sankcijama. Čini mi se da i to govori određene stvari. Za neke jedno, za nas drugo. Ali, sasvim svejedno, moraćemo da vidimo na koji način da pre svega prevazilazimo ekonomske teškoće i političke prepreke koje iz toga proizilaze i da vidimo kako da zbijemo redove i pomognemo jedni drugima u ovakvoj situaciji", naveo je Vučić.

Govoreći o tome da se često spočitava da je Srbija faktor nestabilnosti u regionu i da snažno podržava Dodika, koji sprovodi neustavne odluke u BiH, ne poštujući Kristijana Šmita (Ćristian Sćmidt), visokog predstavnika, Vučić je rekao da je "video danas kako neki govore da su videli šta su mi snovi“.

"Ja podržavam ono šta ja govorim. Imam i usta i jezik. U uvek sam veoma iskren i veoma pošten.... Sve što mislim, ja to javno kažem. A ja da objasnim nekome ko to neće da čuje šta je to šta ja mislim, on nikada to neće da uradi. Već, poput pojedinih čelnika iz Sarajeva, da govori svakom strancu: 'Ej, je l’ znaš ti šta oni govore iza zatvorenih vrata?'", naveo je Vučić i istakao:

"Otkud ti znaš šta ja pričam iza zatvorenih vrata? I to vam sve govori. Kada nemate drugi dokaz, onda jedino čime se bavite, to je rekla-kazala. E, ta rekla-kazala dovodi celi region u problem, a ne moja podrška bilo kakvim vanustavnim aktivnostima u BiH. Jer ono što Srbija i ja lično podržavamo jeste Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak u skladu s Dejtonskim sporazumom i pravima ustanovljenim za tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Ni manje ni više. Tačka".

Probleme, istakao je, stvaraju samo oni koji čeznu za sukobima kako bi konačno mogli da budu nešto, pošto u miru ne mogu da budu ništa.

Na pitanje o čemu je juče razgovarao sa rukovodstvom Republike Srpske, Vučić kaže da su to bile ekonomske teme, zatim o poziciji koju danas ima Srbija i situaciji u regionu.

"Oni su mene upoznali sa situacijom u BiH i Republici Srpskoj. Govorili smo, naravno, i o sankcijama. Govorili smo i o pitanjima kako se to odražava na javne finansije i ekonomiju. Govorili smo o podršci Srbije važnim projektima. I, naravno, nikakvih tu zavereničkih pitanja niti drugih stvari nije bilo", rekao je predsednik Srbije.

Sa žaljem je konstatovao da šta god da uradite, kako kaže, nikada nećete biti dovoljno dobri.

"Ali na to sam već navikao. Kada ispadnete krivi i kada neko pokuša da vas linčuje, onda posle toga naviknete na sve i slušate svakojake".

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, Vučić je kazao da je ona budućnost i da sve zavisi od toga koliko će "pametnih ljudi u regionu biti okupljeno oko te ideje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.