„Velt”: Susedne države dolivaju ulje na vatru u Makedoniji

Izvor: Politika, 12.Maj.2015, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Velt”: Susedne države dolivaju ulje na vatru u Makedoniji

Situacija je previše kompleksna da bi se brzo mogla razrešiti, za sve učesnike još puno toga je u igri i to bi na kraju možda moglo da bude i spas

BERLIN - Situacija u Makedoniji se posle nemira ovog vikenda još nije stabilizovala, a susedne države dolivaju ulje na vatru i iz Albanije i sa Kosova vladi u Skoplju stižu otvorene pretnje, piše danas nemački konzervativni dnevnik „Velt”.

Sumirajući bilans sukoba ovog vikenda „jedne albanske bande” sa makedonskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << policijom u kome je poginulo ukupno 22 osobe i bilo više povređenih, list piše da u međuvremenu nemir stiže i do politike i da se razvija dinamika koja bi dalje mogla da pogorša situaciju, umesto da je smiri.

Vlada u Tirani reagovala je na razvoj događaja u susednoj Makeodniji, kako se navodi, neskrivenim pretnjama, ukazujući da bi razbuktavanje etničkog konflikta bilo razorno po Makeodniju i zahtevajući od Skoplja da se pobrine za bolja prava albanske manjine.

U Albaniji se smatra mogućim da je makedonski šef vlade provocirao konflikt sa delovima albanske manjine, kako bi osigurao svoju vlast, prenosi „Velt” i podseća da od februara postoje protesti protiv šefa vlade Nikole Gruevskog, čiju ostavku traži opozicija od kada se saznalo za špijuniranje i nadgledanje 20.000 ljudi, među kojima su novinari, opozicionari i ambasadori.

List prenosi i da je šef srpske Vojno-bezbednosne agencije Petar Cvetković okrivio zapadne sile da podržavaju projekat „Velike Albanije” i rekao da je Beograd upozoravao makedonsko vođstvo na predstojeće napade militantnih Albanaca.

Povodom sukoba u Makedoniji od ovog vikenda, list piše da je o tim događajima lično govorio i šef vlade u Skoplju.

U Makedoniji je lično govorio Gruevski o pobedi, tvrdeći da je policija, akcijom protiv jedne albanske grupe, sprečila ubistvo 8. 000 ljudi, piše „Velt”, ocenjujući da je to, očito, bilo veoma jako preterivanje i znak kako vlada u Skoplju želi situaciju da iskoristi za unutrašnjo-političke ciljeve.

Situacija je previše kompleksna, da bi se brzo mogla razrešiti, ocenjuje „Velt” i piše da je, na drugoj strani, za sve učesnike još puno toga u igri i da bi to na kraju, možda, moglo da bude i spas.

Ukazujući da su Kosovo i Albanija za punu integraciju u Evropskoj uniji (EU) i da Srbija, kao kandidat za članstvo u EU i Bugarska kao član EU uvek imaju u vidu brislesku perspektivu, list piše da bi tako teza da je EU nezaobilazni faktor stabilnosti na Balkanu mogla u slučaju Makedonije biti više od jedne prazne fraze.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Velt: Susedne države dolivaju ulje na vatru u Makedoniji

Izvor: Blic, 12.Maj.2015

Situacija u Makedoniji se posle nemira u Kumanovu ovog vikenda još nije stabilizovala, a susedne države dolivaju ulje na vatru i iz Albanije i sa Kosova vladi u Skoplju stižu otvorene pretnje, piše danas nemački konzervativni dnevnik "Velt"...Sumirajući bilans sukoba ovog vikenda "jedne albanske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.