Albanija i Kosovo otvoreno prete Makedoniji!

Tanjug

12. 05. 2015. u 14:15

Konzervativni dnevnik "Velt" piše da se situacija u Makedoniji posle nemira ovog vikenda još nije stabilizovala, a susedne države dolivaju ulje na vatru

Албанија и Косово отворено прете Македонији!

Kumanovo posle sukoba Foto: Tanjug

BERLIN - Situacija u Makedoniji se posle nemira ovog vikenda još nije stabilizovala, a susedne države dolivaju ulje na vatru i iz Albanije i sa Kosova vladi u Skoplju stižu otvorene pretnje, piše danas nemački konzervativni dnevnik "Velt".

Sumirajući bilans sukoba ovog vikenda "jedne albanske bande" sa makedonskom policijom u kome je poginulo ukupno 22 osobe i bilo više povređenih, list piše da u međuvremenu nemir stiže i do politike i da se razvija dinamika koja bi dalje mogla da pogorša situaciju, umesto da je smiri.

Vlada u Tirani reagovala je na razvoj događaja u susednoj Makeodniji, kako se navodi, neskrivenim pretnjama, ukazujući da bi razbuktavanje etničkog konflikta bilo razorno po Makeodniju i zahtevajući od Skoplja da se pobrine za bolja prava albanske manjine.

U Albaniji se smatra mogućim da je makedonski šef vlade provocirao konflikt sa delovima albanske manjine, kako bi osigurao svoju vlast, prenosi "Velt" i podseća da od februara postoje protesti protiv šefa vlade Nikole Gruevskog, čiju ostavku traži opozicija od kada se saznalo za špijuniranje i nadgledanje 20.000 ljudi, među kojima su novinari, opozicionari i ambasadori.

List prenosi i da je šef srpske Vojno-bezbednosne agencije Petar Cvetković okrivio zapadne sile da podržavaju projekat "Velike Albanije" i rekao da je Beograd upozoravao makedonsko vođstvo na predstojeće napade militantnih Albanaca.

Povodom sukoba u Makedoniji od ovog vikenda, list piše da je o tim događajima lično govorio i šef vlade u Skoplju.

U Makedoniji je lično govorio Gruevski o pobedi, tvrdeći da je policija, akcijom protiv jedne albanske grupe, sprečila ubistvo 8. 000 ljudi, piše "Velt", ocenjujući da je to, očito, bilo veoma jako preterivanje i znak kako vlada u Skoplju želi situaciju da iskoristi za unutrašnjo-političke ciljeve.

Situacija je previše kompleksna, da bi se brzo mogla razrešiti, ocenjuje "Velt" i piše da je, na drugoj strani, za sve učesnike još puno toga u igri i da bi to na kraju, možda, moglo da bude i spas.

Ukazujući da su Kosovo i Albanija za punu integraciju u Evropskoj uniji (EU) i da Srbija, kao kandidat za članstvo u EU i Bugarska kao član EU uvek imaju u vidu brislesku perspektivu, list piše da bi tako teza da je EU nezaobilazni faktor stabilnosti na Balkanu mogla u slučaju Makedonije biti više od jedne prazne fraze.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Nemanjic se od srama okrece u grobu

12.05.2015. 15:50

@Nemanjic Crna Gora - Cek, cek, samostalni i nezavisni, i kod vas ce uskoro.

dule

12.05.2015. 14:34

"U Albaniji se smatra mogućim da je makedonski šef vlade provocirao konflikt sa delovima albanske manjine, kako bi osigurao svoju vlast" - ma da, mora da je to razlog zasto vecina terorista dolazi sa Kosova

dokle vise

12.05.2015. 14:38

Jako je cudno da konstantno kao izvor informacija uzimate nemacki "Die Welt" iz dva razloga: 1. u nemackim medijima se sukobi u Makedoniji potpuno ignorisu (TV, stampa...) 2. valjda imate neki blizi izvor informacija (Makedonija?) a ne naokolo iz nemacke

io

12.05.2015. 16:14

@dokle vise - Gledam danas jednu tv stanicu na francuskom i koliko god se malo razumijem u francuski mogao sam shvatiti poruku snimke.

Zoran1

13.05.2015. 07:10

@dokle vise - @dokle vise,Ono sto gada hoce to Novosti pisu. Tako je bilo za vreme komunizma tako ii dalje ide "sve je isto samo njega nema".

Angele

12.05.2015. 14:41

Gjubrinja germanski!!!! podobro da si ja gledaat svojata zemja i da se cuvaat od naplivot na muslimanizmot!!! Gospod e golem i na kraj toj sudi koj e vo pravo

Manitu

12.05.2015. 14:51

ne preti Kosovo ni Albanija,vec Amerika! Albanci su "samo" orudje u rukama Amera! jer ne ide bas,makar oni tako misle,da oni otvoreno odmah ruse suverene zemlje.. oni se posle umesaju,kada prvo naprave atmosferu i izreziraju neki incident(Racak),a izgovor ce im biti ljudska prava i nekakve vrednosti! samo zalim sto nema nikoga da im stane na put,kao sto je imao Svabama 1914-te i 1939-te..

Dejan

12.05.2015. 14:54

Svaki pokusaj izazivanja rata od strane Albanaca doveo bi do njihovog odlaska sa podrucja Makedonije, Kosova i Metohije, centralne Srbije Crne Gore i Grcke. Na taj nacin bi se i zavrsila albanska okupacija Kosova i Metohije i Kosovo i Metohija bi ponovo postali slobodni.

Dejan

13.05.2015. 11:27

@Dejan - Ameri ce se pitati isto koliko su se pitali oko Krima. Grcka se okrece BRIKS-u, Makedonija je dala zeleno svetlo za izgradnju turskog toka a na Kosovu i Metohiji ce biti necija druga baza.

bojan

12.05.2015. 14:58

Braco Makedonci i svi ostali u Makedoniji koji smatraju da nije normalno da se u danasnje vreme terorizmom u Evropi traze prava, treba pocistiti sve koji su naoruzani a dosli su pre svega iz inostranstva. Pocistiti, zbrisati ko Amerikanci Faludzu. Srbija i Srbi su uz Vas. Cekamo poziv. Ovo nije govor mrznje, ovo je samo podrska borbi protiv ubijanja nevinih civila, ljudi koji nemaju nikavih dodira sa politikom. Apsolutno nemam nista protiv Siptara. Dobrodosli su kao normalni clanovi drustva.

Миливоје Кнежевић

12.05.2015. 15:13

Ове форе прдајте негдје друго такозвани "независни медији"!. У сваком послу се зна ко је ко је извођач радова а ко послодавац.

Mirsad-Bihac

12.05.2015. 15:14

Makedonija ako ne sprijeci ovu opaku bolest imace veliki problema.Ne znam zasto albanci svagde traze nekakva prava?ja mislim da bi Makedonija trebala sad dalje da nastavi,i protjera svakoga ko ugrozava Makedoniju.

Krle

12.05.2015. 15:36

Meni je ovo sto pise Velt potpuna ludost koja nema veze sa razumom. sta su pisci hteli da kazu, zaista ne znam. Danas svakakvi ljufdi rade kao novinari.U Makedoniji, kao i u Cg i Srbiji nece da bude vecih sukoba sa Albancima jer je vidljivo da provokatori nemaju kriticnu masu u albanskom narodu, ali sami Albanci ne postuju i nece postovati ove drzave.Komunikacija sa vlasti je minimalna i svodi se na najneophodnije, poput uzimanja osobnih dokumenata. Dugo ce tako da bude

Tikov

12.05.2015. 15:39

ovo bi bila prilika sa napadom na Makedoniju da vratimo sever Kosmeta u drzavne strukture Srbije i na jugu Kosmeta preko opstine Strpce do opstine Dragas sasvim blokiramo prelaz ka Makedoniji. Makedonija bi morala uz naplate odstete povuci priznanje nezavisnosti tvorevine NATO i vratiti od Tita SPC oduzet Ohrid!

Laki

13.05.2015. 00:24

oni siptari sto su bezali preko Srbije su lepo nagovestili da se nesto sprema!

Zoran1

13.05.2015. 06:57

Zar Makedonija nije priznala Kosovo i sa tim potezom ostvarila veliko prijateljstvo sa Aljbancima?

Nebojsa007

13.05.2015. 15:20

Pa gospodo iz EU opet priznajte Nezavisno Kosovo Nezavisno Kumanovo Nezavisnu Podgoricu....