Ukrajinci negoduju: Mi nismo priznali Kosovo, ni srpskim političarima nije mesto na Krimu

Izvor: Vesti-online.com, 26.Okt.2015, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinci negoduju: Mi nismo priznali Kosovo, ni srpskim političarima nije mesto na Krimu

Ukrajinska ambasada u Beogradu izrazila je zabrinutost zbog najave Demokratske stranke Srbije i Pokreta Dveri da će njihova delegacija sledeće sedmice boraviti u poseti Moskvi i Krimu i pozvala "sve građane Srbije da se pridržavaju zvaničnog stava Beograda o poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine".

Ambasada Ukrajine u dopisu navodi da su "nedopustive posete Krimu radi zvaničnih sastanaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sa takozvanom vladom Krima".

Nešto ranije Pokret Dveri je najavio da će delegacija pokreta predvođena Boškom Obradovićem i DSS-a, sa Sandom Rašković Ivić na čelu tri dana provesti na Krimu, gde će biti primljeni na najvišem nivou, a potom boraviti i u Moksvi, gde će imati susrete u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova i Državnoj Dumi.

- Naša je želja da građanima Srbije približimo prednosti strateške saradnje sa Rusijom i zemljama Carinske i Evroazijske ekonomske unije - navodi Pokret Dveri.

Posete na Krim radi zvaničnih sastanaka smatraju se kao pretnja nacionalnoj celovitosti, bezbednosti i integritetu Ukrajine, saopštava ukrajinska ambasada.

- Takvo kršenje ukrajinskog zakonodavstva može izazvati preduzimanje odgovarajućih mera i pokretanje odgovarajućih postupaka - navodi se u dopisu.

Ambasada Ukrajine pozvala je takođe srpske građane da poštuju pomoć ukrajinskog naroda u borbi Srbije za nepriznavanje nezavisnosti Kosova i očuvanje mira i stabilnosti.

- Ukrajinski narod nikad nije ratovao protiv Srbije i zato bi bilo pravedno ako biste i vi to cenili i ponašali se prema Ukrajini isto tako kao što se Ukrajinci ponašaju prema prijateljskom i bliskom nama srpskom narodu - navodi ambasada Ukrajine.

Ambasada ističe da je, prema ukrajinskom zakonodavstvu, ali i zvaničnoj poziciji Srbije, Krim neodvojivi deo teritoriji Ukrajine, što znači da se ne priznaje samoproglašena vlast na Krimu.

Ukrajina je među zemljama koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Moskva

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.