U ponedeljak o Specijalnom sudu

Izvor: B92, 30.Maj.2015, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U ponedeljak o Specijalnom sudu"

Predsedništvo kosovske skupštine će u ponedeljak raspravljati o nacrtu vladinog zakona kojim se predviđa formiranje Specijalnog suda.

Tada će ujedno odlučiti kada će biti održana sednica parlamenta, izjavio je šef poslaničke grupe Demorkatske partije Kosova Adem Grabovci.

On je rekao da je sednica Predsedništva Skupštine Kosova zakazana za ponedeljak i sigurno je da će na dnevnom redu biti nacrt zakona koji će proslediti Vlada, kao i troškovi predviđeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za rad Specijalnog suda.

Prema njegovim rečima, i sednica Skupštine Kosova na čijem dnevnom redu će biti predlog zakon o Specijalnom sudu.

Skupština Kosova je na jučerašnjoj sednici odlučila da odloži raspravu o amandmanima na Ustav Kosova koji će omogućiti da se otvore procedure za osnivanje Specijalnog suda koji će suditi za pretpostavljene zločine visokih oficira OVK.

Sednica Skupstine Kosova, na kojoj je trebalo da se razmatraju ustavni amandmani za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine bivše OVK-a, odložena je na zahtev Demokratske partije Kosova (DPK) zato što, kako je rečeno, poslanicima nije dostavljen materijal iz Brisela o Specijalnom sudu.

Prištinski mediji su tada pisali da je moguće odlaganje sednice parlamenta o Specijalnom sudu zbog velikih pritisaka i istovremenog protesta bivših boraca OVK.

Dodatno razjašnjenje reči genocid, koja na zahtev nekih zemalja EU stoji u Nacrtu zakona, je razlog odlaganja skupštine o Specijalnom sudu, naveo je Driton Lajci.

Osim toga, lider "Inicijative za Kosovo" Fatmir Ljimaj izjavio je da bi bilo bolje da Specijalan sud formira SB UN nego da to čine poslanici kosovske skupštine.

Tim povodom oglasio se i potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović koji je izrazio žaljenje što je otkazana sednica kosovske skupštine o Specijalnom sudu, navodeći da taj sud nije važan samo za Srbe već i za Albance.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.