Turska pravi «tatarsko Kosovo» u granicama Rusije

Izvor: Vostok.rs, 14.Jun.2016, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska pravi «tatarsko Kosovo» u granicama Rusije

U ukrajinskoj oblasti Hersona koja se nalazi na samom jugu zemlje na granici sa ruskim Krimom, u poslednje vreme odigravaju se vrlo alarmantni događaji. Turska namerno raspaljuje ognjište stresa i vojnog tatarskog separatizma po uzorku na Kosovo. Glavni cilj svega je držati pod stalnom napetošću poluostrvo Krima. Samim tim Turci hoće da se osvete Moskvi za njena delovanja u Siriji i istovremeno da ojačaju svoju poziciju u nestabilnoj Ukrajini.

Znatni napori Ankare okrenuti  su ka planovima pravljenja krimsko-tatarske nacionalne autonomije u južnom delu Hersonske oblasti. I ako tamo niče protivdržavna formacija kao autonomija krimskih Tatara, de-fakto ona se nalazi pod kontrolom Turske. «Herson je turska zemlja», «Osmanska imperija se ponovo rađa» – baš ovakvi slogani na turskom i arapskom jeziku u poslednje vreme vrlo često se sreću na ulicama gradova i sela u regiji Hersona. Turska stremi da privuče, i u svoju orbitu uticaja smesti i neoosmanski kurs Redžepa Erdogana, koji se u tom smislu zasniva na istorijskom nasledstvu o vazalnoj zavisnosti teritorije Severne obale Crnog mora.  

Direktni izvođač hersonskih planova Ankare je ekstremistička organizacija «Medžlis krimsko-tatarskog naroda» (zabranjen na teritoriji Ruske Federacije). Treba napomenuti da su nedavno bili objavljeni tajni izveštaji Službe bezbednosti Ukrajine, koji svedoče da su rukovodioci te radikalne krimsko-tatarske strukture dobijali finansijsku pomoć od Turske poslednjih nekoliko godina i da su radili na istraživanju te zemlje.

Danas proturski medžlis u svojim rukama drži vlast od zemlje koja mu je data na otkup. Bukvalno već prošli mesec je postalo poznato da su na teritoriji Hersona, krimsko-tatarski ekstremisti već formirali «vladu» za buduću nacionalnu autonomiju i da nameravaju da stvore sopstvenu krimsko-tatarsku vojsku. Uostalom, u regionu već postoje i rade nezakonite oružane formacije medžlisa – takozvani «dobrovoljački bataljoni», čiji vojnici vrše teror nad lokalnim stanovništvom.  

Vojnu pomoć hersonskim askerima (u prevodu sa turskog reč «asker» znači – vojnik, borac) pruža Turska. Najpre se to vidi u postavkama vojnih formi i municiji. Iako zvanična Ankara ne pruža podršku krimsko-tatarskim borcima, ne treba joj verovati. Na kraju krajeva podršku džihadistima u Siriji Ankara takođe odriče, ali autokolone sa turskom oružjem i municijom i dalje presecaju sirijsku granicu.

Osim toga, Turska šalje u Ukrajinu vojne instruktore koji uče vojnike bataljona medžlisa. Prisustvo turskih instruktora u više navrata je fokusirano u oblasti Hersona, i na liniji kontakta zavađenih strana u Donbas.

Još jednan element turske pomoći «tatarskoj braći» je slanje u Ukrajinu stranih razbojnika. Radi se o tome da ogromna većina krimskih tatara zaista ne želi da napušta domovinu Krim, i da postaju topovsko meso u rukama marionete Turske. I kako bi dopunili broj boraca za «tatarsku republiku» Turci šalju u pomoć «jedinomišljenike» sa bogatim borbenim iskustvom. U tu grupu spadaju članovi turske neonacističke organizacije «Sivi vukovi» (Boz kurtlar) i islamisti iz Sirije, uključujući i teroriste iz «Islamske države». Kijevska vladajuća hunta se nada da će iskoristiti te fanatike u borbi protiv samoproglašene narodne republike Donbasa i za provokacije u odnosima sa Rusijom, i baš zbog toga u ubrzanom poredku se i formiraju ukrajinski pasoši.

Aktivnost Turske u oblasti Hersona nije iscrpljena podrškom krimsko-tatrskim paravojnih odseka. Ta zamlja sprovodi u regionu «meku» ekspanziju. Po njenoj inicijativi uspostavljena je vazdušna i morska razmena Turske sa oblašću Hersona, povećao se interes turskih investitora, rađa se mreža saradnje sa turskim regionom. Samim tim Ankara postepeno pripaja južnoukrajunsku oblast ali i dalje ne sugerira njen ulazak u sastav Turske Republike.  

Kroz uticajnu krimsko-tatarsku dijasporu Turske i biznismena Anakre stimuliše se proces tatarizacije Hersona. Naročito se vodi računa o finansiranju izgradnje naselja za život krimskih Tatara. Na primer, krimsko-tatarska dijaspora turske prestonice sprovodi krupan projekat koji obezbeđuje izgradnju stanogradnja i socijalnu infrastrukturu na prostoru od 20 hektara.

Pojava na prelazima Krima etnički-kriminalne enklave i dobijanje političke samostalnosti pod kišobranom Turske predstavlja pretnju Rusiji. Vojne pristalice «hersonske tatarske republike» već organizuju provokacije na granici Ukrajine sa Krimom i to će raditi i dalje, možda čak i sa primenom oružja protiv ruskih graničnika. Pokušaj se nastavlja tako što će na poluostvo «baciti» diversante i teroriste (u vidu izbeglica ili turista), koji će se postarati da destabilizuju tu stanicu. Sledeći pravac ovog podlog posla sluga Ankare je informaciono-psihološko dejstvo na Tatare Krima u cilju pritisnuti ih na antiruski bunt.  

Naravno, Moskva vrlo lako može da reši ovaj «hersonski problem» putem sile, ali to se razmatra tek kao krajnje rešenje. Jasno je da ako borci medžlisa reše da vojnim napadom na Krim ili organizovanjem terorističkih napada na poluostrvu dobiju šta hoće, Rusija će odgovoriti. Nije isključeno da će odgovor Rusije biti potpuno uništenje «osinjeg gnezda» na jugu Hersona.

***

Izgleda kao da Ankara žuri da prenese osnovni front geopolitičke borbe sa Rusijom baš na Herson. Ali ko daje garanciju da u bliskoj budućnosti psihološki neuravnoteženi Erdogan ne «pali» baš taj region, da ovo i u svetu ne postaje još jedna zapaljiva tačka?

Autor teksta: KIRIL GUBA
Prevod: ANTONELA BIJELIĆ



Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.