Izvor: KMnovine.com, 01.Nov.2014, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teodosije, u društvu gde ''cvetaju tolerancija i suživot'', pozvao na ostvarenje ciljeva Kosova

Sakriven od očiju (srpske) javnosti održan je još jedan Ekumenistički skup na Kosovu.

...
O ovome se, za razliku od prošlogodišnje prve međureligijske konferencije na tu temu, nije moglo videti ni čuti ništa od onoga to se tamo dešavalo. Prenosimo vesti sakupljene iz kratkih članaka o ovom događaju sa više, uglavnom šiptarskih, medija.

Jedino tako saznajemo da su "verske zajednice na Kosovu posvećene izgradnji budućnosti, tolerancije, >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << jednakosti i mira među ljudima različitih vera u zemlji, kaže se na drugom godišnjem međuverskom dijalogu", koji je održan u četvrtak, u organizaciji OEBS-a na Kosovu.

Lideri Islamske verske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, katoličke, evangelističke, protestantske i jevrejske zajednice na Kosovu, zahtevali su poboljšanje pravnog okvira koji će omogućiti ovi zajednicama da se registruju kao pravna lica, traže povraćaj imovine i uređuju svoju finansijsku situaciju.

Takođe, oni su govorili o Kosovu kao sredini u kojoj caruje verska tolerancija, ali i izazovima za održavanje takvog okruženja.

Obratili su se svi predstavnici verskih zajednica na Kosovu a između ostalih govorio je i Uzurpator trona Eparhije raško-prizrenske, Teodosije.




On je rekao da je dijalog za kosovsko društvo jedina opcija i vidi kao pozitivnu činjenicu da su što su lideri verskih zajednica deo takvog dijaloga.

Prema njegovim rečima, među njima već postoji visok stepen poverenja i međuljudskih odnosa koji je preduslov za ostvarenje svrhe i ciljeva koje Kosovo ima pred sobom.

"Poverenje koje postoji među nama, pomaže nam da prevaziđemo mnoge poteškoće. Prvo, sve ono što se dogodilo u nedavnoj prošlosti. Sve te rane zarastaju i trenutno činimo sve što možemo da se izgradimo kao narod i društvo i da činimo dela koja su dostojna naših poziva, imena i onoga što zastupamo", rekao je Teodosije a prenosi „Glas Amerike“ na šiptarskom.

A Teodosije je u Ekumenskim aktivnostima bio vrlo aktuelan ovih dana. Tako je na sastanku održanom dan ranije u centralnom okupatorskom štabu „Film siti“ na brdu Dragodan iznad Prištine, zaključeno da verske zajednice mogu doprineti uzgoju prijateljske interakcije između naroda Kosova i pomoći u stvaranju povoljnog ambijenta za izgradnju mira, poštovanja i tolerancije u regionu.

Tu su takođe učestvovali Naim Trnava i Don Luš Đerđi, generalni vikar Apostolske administracije Kosova a primio ih je general-major Frančesko Paolo Filjuolo, komandant okupatorskih snaga.



   
Delo na videlo    

Oni su „pozvali sve vernike da se distanciraju od onih koji ne praktikuju vrednosti mira i verske tolerancije, te da stvaraju bolju budućnost za Kosovo", piše u saopštenju KFOR-a.

Osudili su i nedavne akte vandalizma u manastiru Dečani koji su učinjeni sa namerom, kako kažu, da potkopa neprikosnovene principe tolerancije i pomirenja u društvu.

Posle dve nedelje od provokacije na utakmici u Beogradu i svakodnevnih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, osuđen je i pomenut, i to u najblažoj varijanti, jedino onaj sa ispisivanjem grafita na objekte Visokih Dečana. Nisu pomenuti napadi i ugrožavanje života i imovine Srba. Nekoliko zapaljenih srpskih kuća u opštini Klina, zapaljeni automobil Srba u Gnjilanu, zapaljen objekat Odbora za izgradnju crkve na malom Zvečanu, brojna paljenja srpskih zastava... Nedavna zvanična rušenja srpskih kuća u Đakovici... Valjda takve osude remete idealnu sliku i čvrsto ustanovljenu „toleranciju i atmosferu suživota na Kosovu“, u stvari, u „republici Kosovo“.

U prilog tome Teodosije je nedavno, na sajtu svoje uzurpirane eparhije, osudio napade na Albance u Vojvodini i pozvao predstavnike vlasti da to zaustave i počinioce privedu pravdi. Ni tamo ni ovde nije osudio napade na Srbe niti je pozvao bilo čije organe pravde da reaguju i počinioce zlodela nad Srbima.

Osim Teodosija i njemu bliskih saradnika, učešće su uzeli i pravoslavni sveštenici nižeg ranga. Sledeće fotografije stigle su nam elektronskom poštom.



   
Sveštenik Srđan Stanković, Kancelarija za humanitarni rad pri manastiru Gračanica.    







   
Sveštenici Simo Čiburović i Aleksandar Zafirović (paroh u Kosovskoj Mitrovici)    



   
Sponzori - Jan Klif (drugi s desna) britanski diplomata i Trejsi Džekobson (u sredini), američki diplomata u Prištini.    

Ovaj Ekumenski sastanak, poput Trilateralne komisije, održava se u isto vreme – svetkovine paganskih praznika posvećenih demonima i nečastivom koji se otvara sa „praznikom“ „Noći veštica“ i iznošenjem svih gadosti i zlih prikaza na ulice. Baš u to vreme i ovi ljudi su iz sebe još jednom izneli ono što uglavnom kriju drugim danima.

A sve to skrivalo se vrlo dobro i sada. U srpskim medijima – nema vesti o ovim događajima! Zašto toga nema ako imamo izjavu svakog šarlatana u šiptarskoj vladi? Zato što narod ne podržava ni jedno ni drugo ali ako se usprotivi javno i masovno, kako je počelo, onda će njihova „dostojanstvena imena“ ostati usamljena i nepotrebna, samim tim i u potpunosti odbačena od svih. Cenu koju za to treba da plate, naspram komfora i časti koja im se u ovom svetu ukazuje, nisu spremni da prihvate.

O tome, osim nešto pisanog teksta, nema ni fotografija ni video snimaka. Internet sajt posvećen Ekumenističkom pokretu na Kosovu, „zabranjen“ je za posete. Svi mediji pod kontrolom Zapada ili ćute ili skrivaju fotografije i video zapise od naroda. Srpski, to jest mediji u Srbiji, o ovome ama baš ništa ne javljaju.


"Ekumenizam je zajedničko ime za psevdohrićanstva, za psevdocrkve Zapadne Evrope. U njemu su srcem svojim svi evropski humanizmi, sa papizmom na čelu. A sva ta psevdohrišćanstva, sve te psevdocrkve nisu drugo već jeres do jeresi. Njima je zajedničko evanđelsko ime: svejeres. Zašto? Zato što su u toku istorije razne jeresi negirale ili unakažavale pojedine osobine Bogočoveka, Gospoda Hrista, a ove evropske jeresi odstranjuju vascelog Bogočoveka i na Njegovo mesto stavljaju evropskog čoveka. Tu nema bitne razlike između papizma, protestantizma, ekumenizma, i ostalih sekti, čije je ime legeon".

Sv. Justin Ćelijski
Pripremile: KM Novine


Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.