Tajms: U četiri oka, o Aljbinu Kurtiju – sve najgore

Izvor: B92, 05.Jun.2023, 22:01

Tajms: U četiri oka, o Aljbinu Kurtiju – sve najgore

Priština -- Premijer tzv. Kosova izgleda kao đak koji je povređen jer je mislio da je sve dobro uradio da se uklopi, a ipak shvata da ga niko ne voli.

Ovom rečenicom počinje članak britanskog Tajmsa nakon razgovora sa Aljbinom Kurtijem, pod naslovom "Neću ugoditi Putinovim prijateljima, kaže kosovski premijer", prenosi Ekonomija onlajn.

U tekstu Tajmsa se dalje navodi da se Kurti "ne kaje" zbog svojih postupaka, sve dok se ne vidi kako će biti kažnjen od strane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SAD pored izuzimanja KBS iz vojne vežbe koju je vodio NATO.

"Potrebna nam je pomoć SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i EU. Ali ova pomoć ne bi trebalo da bude u smeru zadovoljavanja autokrata", rekao je Kurti.

Tajms dalje navodi, međutim, da je najnovija kriza ne samo suprotstavila Kurtija Vučiću, već ga je suprotstavila i snagama koje su na Kosovu intervenisale protiv bivšeg srpskog lidera Slobodana Miloševića 1999. godine.

Britanski list opisuje sve nedavne događaje na Kosovu i postupke Kurtija, zbog kojih je, prema rečima autora teksta, bio oštro osuđivan od strane zapadnih zvaničnika, čak i oštrije od onoga što se moglo čuti u javnosti.

"Emisari Zapada su eksplodirali, nazivajući Kurtija neodgovornim, a u četiri oka, još i gore. Diplomate kažu da Kurti, koji se kandidovao na obećanju borbe protiv korupcije, pokušava od sebe da napravi novog Zelenskog", kaže se u tekstu Tajmsa.

List navodi da je tražiti od Srba na Kosovu da zaborave Beograd, isto kao da tražite od severnoirskih katolika da zaborave Dablin.

"Kurti negira snagu sentimenta na severu, nazivajući bandom sve one koje su protestovali ispred opštinskih zgrada na severu", dodaje se u tekstu Tajmsa.

Ekonomija onlajn na kraju izvoda iz teksta Tajmsa podseća da je Kurti proteklih dana dao intervjue velikom broju prestižnih medija, uključujući BBC i CNN.

Za razliku od tih intervjua, kako navode, ovaj poslednji nije podelio na svojim profilima na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.