Tači predlaže referendum o sporazumu

Izvor: B92, 29.Avg.2018, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači predlaže referendum o sporazumu

Građani Kosova bi trebalo da se izjasne na referendumu da li su za mirovni sporazum s Beogradom ili žele da se živi u neprijateljstvu sa susedima i u izolaciji.

To je ocenio kosovski predsednik Hašim Tači.

Kako je naveo, sporazum bi omogućio Kosovu učlanjenje u Evropsku uniju, NATO i Ujedinjene nacije.

"Ja znam da će oni izabrati prvu opciju, zato i radim u uskoj koordinaciji sa međunarodnim saveznicima da mir sa susedima i integracija budu potreban >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbor", napisao je Tači na Fejsbuk profilu.

On je optužio opoziciju i civilno društvo da su protiv postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, u vreme kada su sve zemlje od SAD do zemalja EU, uključene u napore za postizanje mirovnog sporazuma sa Srbijom, na drugoj strani stoji opozicija koju pomažu "usamljeni glasovi civilnog društva" i koja podršku međunarodne zajednice smatra zlonamernom.

"Nema veće nesreće za državu i građane Kosova nego kada neke opozicione stranke ili pojedinci dovode u pitanje podršku SAD i glavnih saveznika Kosova. To je situacija za žaljenje", napisao je Tači.

On je istakao da su državni suverenitet i teritorijalni integritet Kosova garantovani Ustavom, a ne emocionalnim izjavama "onih koji nemaju ideju kako je dobijena sloboda i nezavisnost" Kosova.

Protivljenje opozicije sporazumu o podeli ili korekciji granica u dijalogu sa Srbijom kosovski predsednik vidi kao "beskurpuloznu propagandu protiv međunarodnih saveznika".

"Takva beskurpulozna propaganda opozicionih partija protiv naših međunarodnih saveznika uvijena u paniku o navodnom dovođenju upitanje državnog suvereniteta je sramna i opasna", napisao je Tači.

Opozicija je ranije danas predala zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine Kosova na kojoj će se zabraniti predsedniku Kosova da u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovara o podeli ili o korekciji granica.

Tači nema ni podršku dve stranke vladajuće koalicije za promenu, odnosno korekciju granica.

Protiv podele ili korekcije granica izjasnile su se Alijansa za budućnost Kosova premijera Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska incijativa zamenika premijera Fatmira Ljimaja, koje su deo vladajuće koalicije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.