TZV. KOSOVO I SRBIJA DA SE SASTANU NA OSTRVU, NA EGEJSKOM MORU Bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost o deeskalaciji na KiM

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jul.2023, 11:28

TZV. KOSOVO I SRBIJA DA SE SASTANU NA OSTRVU, NA EGEJSKOM MORU Bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost o deeskalaciji na KiM

Više strana, teži dogovor.

Bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton govoreći o napetoj situaciji između Kosova i Srbije rekao je da prava pretnja s kojom se svi suočavamo dolazi od vlade u Moskvi.

Dodao je da sporove koje imaju treba staviti pod kontrolu kako bi se SAD i EU i druge zemlje mogle fokusirati na rat u Ukrajini.

- Kada gledate >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << spolja izgleda kao da smo izgubili priliku da diplomatskim putem razrešimo nesuglasice između Srbije i (tzv.) Kosova. Mnogi ljudi već neko vreme pokušavaju da nešto učine. Ne znam šta je izazvalo poslednju situaciju. Siguran sam da su razlozi kompleksni, ali mislim da iz perspektive Evrope u celini i Sjedinjenih Država, s obzirom na rat u Ukrajini, ovo nije trenutak kada se napetosti negde drugde na evropskom kontinentu, na Balkanu ili bilo gde smeju dozvoliti - kaže Bolton.

Dodao je da moramo imati na umu da je stvarna pretnja s kojom se svi suočavamo ustvari vlada u Moskvi.

- Nesuglasice koje imamo, a ima ih mnogo, moraju se staviti pod strogu kontrolu kako bismo se svi mogli fokusirati na završetak rata u Ukrajini - dodao je Bolton.

Bolton je prokomentarisao predlog albanskog premijera Edija Rame za konferenciju na visokom nivou koju bi sazvale Francuska i Nemačka, uz podršku Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država zbog napete situacije na KiM. Dodao je da što više strana bude uključeno u pregovore, to će biti teže postići dogovor.

- Mislim da što više strana bude uključeno u pregovore, to će teže biti postići dogovor, ali postoji tradicija u Sjedinjenim Državama da gradonačelnik Mer Dalej iz Čikaga, kada se suoči sa mogućim štrajkom nastavnika, zatvori odbor Obrazovanje u prostoriji sa nastavničkim sindikatima i kaže "Nećete otići bez dogovora" - kaže Bolton.

Bolton misli da ako ima mnogo autsajdera koji napredak pregovora koentarišu kao sportski događaj, neće biti željenog rezultata.

- Bolje bi bilo da se (tzv.) Kosovo i Srbija sastanu na nekom ostrvu, na Egejskom moru, bez mnogo gledalaca u blizini - rekao je Bolton.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Američki političar jasan: Rešite sve, zbog Ukrajine

Izvor: B92, 12.Jul.2023

Bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton smatra da ni EU, ni SAD ne bi smelo da dozvole da postoji ikakv drugi sukob, zbog Ukrajine...Bolton je govoreći o napetoj situaciji između Kosova i Srbije rekao je da prava pretnja s kojom se svi suočavamo dolazi od vlade u Moskvi, prenosi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.