Srpskim medijima na Kosovu preti gašenje

Izvor: RTS, 13.Mar.2015, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpskim medijima na Kosovu preti gašenje

Mnogi mediji na srpskom jeziku na Kosovu mogli bi uskoro da budu ugašeni zbog malog tržišta i finansijske neodrživosti - jedan je od zaključaka debate u Kosovskoj Mitrovici o položaju srpskih medija.
Dopisnica Radio Beograda Tanja Vujisić izjavila je da lokalni mediji nemaju dovoljnu podrššku donatora iz međunarodne zajednice, ali ni podršku iz Beograda i da se boji da bi moglo da dođe do gaššenja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nekih medija na Kosovu, prenosi Tanjug.
Ona smatra da se medijima koji emituju program na srpskom jeziku mora pružiti podrška kako bi te redakcije postale informativne, izrazivši bojazan da će se odlaskom ljudi sa Kosova gasiti i mediji i da bi moglo da ih ostane samo par na severu Kosova, Štrpcu i Gračanici.
U debati koju je organizovala NVO "Aktiv" u okviru "Mitrovičkog društvenog kluba", Vujisićeva je istakla da se srpski novinari na Kosovu imaju problema sa kosovskim institucijama koje zanemaruju činjenicu da je srpski jezik zvaničan.
"Saopštenja na srpskom jeziku koja dobijamo iz kabineta kosovske predsednice Atifete Jahjaga jako su, u najmanju ruku, čudna. Nju su potpisivali kao "njena ekselencija", Božić uvek čestita kao Uskrs, Uskrs kao Božić. To su sve problemi koji se deššavaju godinama unazad", rekla je Vujisićeva.
Biljana Radomirović novinarka Politike istakla je da biti novinar na Kosovu i u drugoj sredini u centralnoj Srbiji ili regionu nije isto.

"Ovde je jako tešško, u stvari žživimo sudbinu ovog naroda ovde…. Nije isto biti novinar u Jagodini i na Kosovu i Metohiji jer nama ovde radni dan traje 24 sata, stalno smo pod stresom, što je u stvari jedan od najvećih problema svih novinara", naglasila je Radomirović.
Predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić je istakao da su srpski mediji na Kosovu “višše slobodni nego neslobodni” ali ne zato što živimo u uređenom demokratskom drušštvu, već zato što novinari nisu dovoljno zagrebali ispod površšine.
"Dosta često izešštavamo površšno o nekakvim protokolima, prenosimo izjave, malo ima istražživčkih priča i kritičkog izvešštavanja i na kraju nema potrebe da neko gušši slobodu ako ga niste dirnuli tamo gde boli", rekao je Ničić.
Ničić, koji je i dopsinik Glasa Amerike sa Kosova, je naglasio da Srbi na Kosovu nemaju TV i radio stanicu koja svojim signalom pokriva celu teritoriju Kosova, novinsku agenciju, ali ni dnevni list, a da je RTK2 u stvari kablovska televizija.

"Nedostatke smo pokuššali da nadoknadimo formiranjem nezavisne TV mreže koju čine: TV Most, TV Herc, TV Puls, TV Mir i Produkcija New Press i kroz tu mrežžu pokriva se oko 90 odsto teritorije Kosova", rekao je Ničić.
Napomenuo je da je formirana i radijska “KOSMA” mrežža koju čine Radio Kontakt plus iz Kosovske Mitrovice, Radio KiM iz Čaglavice, Herc iz Štrpca, Radio Goraždevac i Radio Klokot koji svakodnevno u 17 časova emituju zajednički dnevnik, čime je nekako nadoknađen nedostatak radio stanice na srpskom jeziku koja pokriva celo Kosovo.
Na Kosovu postoji 25 radio stanica koje emituju program na srpskom jeziku, šest televizija, ne računajući kanal Javnog servisa RTK2 na srpskom jeziku, jedan nedeljnik "Jedinstvo", nekoliko portala na srpskom jeziku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srpskim medijima na Kosovu preti gašenje

Izvor: KMnovine.com, 13.Mar.2015

Mnogi mediji na srpskom jeziku na Kosovu mogli bi uskoro da budu ugašeni zbog malog tržišta i finansijske neodrživosti - jedan je od zaključaka debate u Kosovskoj Mitrovici o položaju srpskih medija......    .O zločinima u Žutoj kući govore strani ali ne i domaći novinari....

Nastavak na KMnovine.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.