Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2018, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske opštine sa severa Kosova prekidaju odnos sa Prištinom, šta kaže Priština?

Srpske opštine sa severa Kosova prekidaju odnos sa Prištinom, šta kaže Priština?

Gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom sa severa Kosova i Metohije podneli su danas ostavke zbog, kako su naveli, kršenja ljudskih i ekonomskih prava Srba nakon odluke o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

"Organi albanske prištinske administracije na severu Kosova i Metohije od danas ne postoje. Dalje funkcionisanje lokalne samouprave po prištinsko albanskom sistemu na severu Kosova i Metohije obustavlja se. Organi vlasti i opštinske službe neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << funkcionisati i lokalne skupštine neće se sastajati.

Ova odluka je konačna i ostaće na snazi sve do potpunog povlačenja svih diskriminatorskih mera Prištine", navodi se u Deklaraciji koju je novinarima u Severnoj Mitrovici pročitao predsednik Skupštine opštine Dejan Ugrešić.

Mustafa: Akcije Srba jasan signal u kom pravcu ide zemlja

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa rekao je da su "današnje akcije Srba na severu zemlje, ostavke gradonačelnika četiri opštine i rezolucija o prekidu komunikacije sa Prištinom' jasan signal u kom pravcu ide zemlja", prenela je RTK 2.

Kako je Mustafa naveo, "zvaničnici naše vlade treba da brinu o ustavnom poretku zemlje, dok ne bude prekasno" te je dodao da se država ne održava i ne vodi folklorom.

"U ovakvoj situaciji, smatram da bi trebalo da se sastane Vlada i Skupština Kosova", dodao je Mustafa.

Rakić: Od danas nema prištinskog sistema na severu

Od danas nema prištinskog sistema na severu, poručio je danas predsednik Srpske liste Goran Rakić, na mirnom protestu u severnoj Kosovskoj Mitrovici, zakazanog zbog ugrožavanja ljudskih i ekonomskih prava Srba u pokrajini odlukama vlasti u Prištini.

On je istakao da su gradonačelnici sve četiri opštine na severu Kosova podneli ostavku na vanrednim skupštinama zakazanim zbog anticivilizacijskih i sramnih mera Prištine.

Objasnio je da odluka o podnošenju ostavke gradonačelnika nije doneta iz hira, već zbog poteza kojim se onemogućava normalan život srpskog naroda na KiM.

Na početku obraćanja Rakić je medije, EU i Prištinu zamolio da ne izvlače iz konteksta ono što se događaja, pokušavajući da ove mirne proteste nazovu drugačijim imenom.

On je naglasio da su potezi Prištine nedemokratski, anticivilizacijski i sramni, kao i da na njih ćuti i dalje međunarodna zajednica.

Rakić je rekao da takse, koje je uvela Priština, znače da srpska deca neće sutra imati osnovne uslove za život, hranu i vodu.

"Osim sramnih taksi povod za okupljanje je i brutalna akcija specijalne jedinice ROSU koja je upala na sever, iako je Rezolucijom UN 1244 dogovoreno da jedina oružana formacija na severu može biti Kfor. Priština ni tu odluku ne poštuje. Priština je poslala specijalne jedinice do zuba naoružane da hapse naše sugrađane, a pokušali su da ubiju i našeg sugrađanina, potpredsednika Srpske liste Milana Radočića. Brate uz tebe smo", istakao je on ukazujući da je uhapšena i sekretarica ubijenog Olivera Ivanovića,

Uz vas smo i nećemo odustati od mirnih protesta, nastavićemo svakog dana, dok se brutalne, sramne odluke Prištine ne povuku, najavio je Rakić.

Pozvao je građane da i sutra dođu na veliki protest, te je kazao da je formiran krizni štab, koji je u 24-očasovnom zasedanju.

Preneo je da su zalihe hrane i svih ostalih potrepština na izmaku.

"Ostaćemo ispred kancelarije Euleksa i nastaviti da se mirno borimo za život", zaključio je Rakić.

Ivanović: Crvena linija je naša sloboda

Direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović je poručio da su građani okupljeni na protestu simbol otpora, slobode, opstanka i ostanka u državi Srbiji i da Srbi na KiM imaju punu podršku države Srbije.

Glavni zahtev Srba, istakao je Ivanović, nisu hrana i lekovi: "Hoćemo slobodu, mir, našu državu koja će da nas štiti", kaže on.

On je rekao da se mora protestovati isključivo na miran način, da se Albancima ne bi dao povod za bilo kakve akcije, usmerene na okupaciju severa Kosova.

"Jer, oni čekaju da izazovu novi Račak, Markale pa da nas optuže i zatim okupiraju sever Kosova i odvoje nas od države Srbije. To ne smemo da dozvolim",rekao je on.

Kako kaže, Srbi sa KiM imaju punu podršku države.

"Nisam apologeta Vučića, SNS ili Srpske liste,govorim ono što mislim. Ranije smo imali onog manekena koji je uradio sve ono što je uradio, a sada čoveka koji se danonoćno bori, spartanski radi ima a svaki kapacitet za borbu,i zajedno ćemo se boriti a garancije koje dobijamo su prave. Crvena linija koja se ne sme preći je sloboda i naši životi. I predsednik i Srbija garantuju da niko neće ostati gladan i žedan", poručio je on.

Kritikovao je prethodnu vlast koja je svojim potezima otežala poziciju Srba danas.

"Vi ste svedoci nasilja Albanaca i međunarodne zajednice pre 20 godina, etničkog čišćenja,prodavanja organa. Nasilje se nastavlja i danas i to ekonomski", naveo je on.

Rekao je i da ponašanje Ramuša Haradinaja liči na ponašanje Sulejmana veličanstvenog.

"Kao da nastupa ispred Otomanske imperije ili Austrougarske, postavlja ultimatum našem predsedniku - priznajte Kosovo ili ćemo za mesec dana srušiti vlast u Beogradu na ulicama", kaže Ivanović.

Uhapšenim Srbima je poručio da izdrže i "Živela Srbija".

DSS: Odluka i potezi kratkog daha, SL da napusti vladu

Podnošenje ostavki gradonačelnika Kosovske Mitrovice i predsednika srpskih opština na KiM i odluka o prekidu svih institucionalnih odnosa sa institucijama u Prištini mogu da imaju smisla samo ukoliko Vlada Srbije predloži i Narodna skupština usvoji zaključak da je proces pregovora sa Prištinom u Briselu propao, Srpska lista napusti vladu tzv. Kosova, poslanici vrate mandate i raspišu se lokalni izbori na KiM po zakonima Srbije, saopštila je danas Informativna služba DSS.

Kako se navodi u saopštenju, ovakva oročena odluka, da uprave srpskih opština na severu prestaju sa radom do povlačenja uvedenih carinskih taksi na robu iz Srbije, nema nikakav značaj, ne utiče ni na koji način na povlačenje diskriminatorskih mera Prištine i samo dodatno otežava život Srba na severu Kosova i Metohije.

„Povlačenje poteza čiji je jedini cilj da se u domaćoj javnosti stvara utisak odlučnog delovanja, a bez ikakvog uticaja na stavove kreatora najnovije krize na KiM izraz je slabosti i spremnosti Srbije na dalje ustupke", zaključuju u DSS.

Đurić: Ovo se neće završiti dobro

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić jutros je najavio ostavke gradonačelnika četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije.

"Srpski predstavnici su me obavestili da od danas opštinske uprave po prištinsko-albanskom sistemu na severu više neće funkcionisati. Gradonačelnici četiri opštine će podneti ostavke i napustiti prištinski sistem. Ni skupštine opština, ni bilo koji drugi organi, neće funkcionisati sve do povlačenja diskriminatorskih mera i prestanka kršenja ljudskih prava", rekao je Đurić za televiziju Hepi.

On je dodao i da su jutros prestali da rade i Srbi u sudu u Kosovskoj Mitrovici.

"Priština je zgazila Briselski sporazum, obrisala je patos njime, pokazala da je ne zanima ni ZSO, ni poštovanje ljudskih prava Srba, slobodna trgovina. Srbi su sada rešili da i oni podvuku crtu, da kažu dosta, bre, mi imamo naše insitucije i sistem uz našu državu Srbiju i sami ćemo da se izborimo", rekao je Đurić.

On je dodao da u ovom trenutku zasedaju predstavnici sve četiri opštine na KiM.

"Sve ono što je Priština gradila za sebe ili predstavljala svojoj javnosti da gradi za sebe, a što su institucije kojima su upravljali Srbi u prištinskom sistemu, od danas prestaju da rade", rekao je Đurić.

Dodao je da postoje najave i da će drugi organi u kojima učestvuju Srbi na KiM prestati sa radom.

"Oni koji misle da mogu da nateraju Srbe da prihvate da žive u velikoj Albaniji, da oni u Peći prave veliku Albaniju, a da Srbi ostaju u toj strukturu, toga više nema", rekao je Đurić i dodao da će sve biti obavljeno na miran, demokratski i civilizovan način, ali sa jasno izrečenim političkim stavom.

On je ponovio da je potrebno da međunarodna zajednica reaguje.

"Prisustvovao sam oštrom razgovoru koji je Vučić imao sa visokim predstavnicima EU, kada je jasno rekao da su oni ćutali pre 15 dana, kad im je rekao da moraju nešto da preduzmu i vrate Albance sa ivice. Sada kada ćutite na taksu od 100 odsto, nemojte da razmišljate preterano o tome gde će ovo da se završi jer se neće završiti nigde dobro", rekao je Đurić.

On je rekao i da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić prošao poligrafsko testiranje i da od juče srpska policija može da tvrdi da on nije ubio Olivera Ivanovića.

Haradinaj će se izjsniti sutra, poslanik Sejdiu: Možda su ostavke četvorice gradonačelnika deo plana za podelu Kosova

Ostavke gradonačelnika četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova ostavile su danas kosovskog premijera Ramuša Haradinaja bez komentara, jer, kaže, ima danas "druga posla", predsednik parlamenta Kadri Veselji smatra da je takva odluka "ishitrena i štetna", a nezavisni poslanik Korab Sejdiu je vidi kao uvod u realizaciju dogovora o "podeli Kosova".

Prištinski mediji konstatuju da je odluka o ostavkama došla nenajavljeno i da će "pogoršati stanje u državi".

Haradinaj je odbio da je komentariše uz objašnjenje da "ima druga posla", dok je predsednik parlamenta, Kadri Veselji, ocenio da je takva odluka "ishitrena i štetna".

Upitan da komentariše ostavke četvorice gradonačelnika opština na severu - Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana, Haradinaj je rekao da će se o tome izjasniti sutra, jer "danas ima druge obaveze".

Mediji ocenjuju da sa ovim ostavkama situacija na Kosovu postaje sve napetija i mogla bi, kažu, da dovede do daljeg zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine.

Veselji je ocenio da je ostavka četvorice gradonačelnika "ishitrena i štetna" za građane tih opština, koje je pozvao na "mir i uzdržanost".

"Ostavka četvorice gradonačelnika severnih opština Republike Kosovo štetna za ukupnu atmosferu odnosa između zajednica na Kosovu. Pozivam sve građane na severu na mir i uzdržanost u situaciji koja je stvorena u poslednjih nekoliko dana", napisao je Veselji na svom Fejsbuk nalogu.

Predsednik najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, rekao je da su "današnje akcije Srba na severu zemlje, ostavke gradonačelnika četiri opštine i "rezolucija o prekidu komunikacije sa Prištinom" jasan signal u kom pravcu ide zemlja", prenela je RTK 2.

Kako je Mustafa naveo prištinske vlasti bi trebalo da brinu o, kako je naveo, "ustavnom poretku zemlje, dok ne bude prekasno" i dodao se "država ne vodi populizmom".

On smatra da je u ovom trenutku potrebno sazvati sednicu vlade i parlamenta zbog novonastale situacije.

Savetnik Haradinaja, Avni Arifi, je u odgovoru na poziv SAD da Priština ukine uvećani porez rekao da će kosovska vlast pre dozvoliti da padne, nego da promeni odluku.

"Ne, nećemo povući odluku. Vlada će radije pasti nego što bi povukla odluku o povećanju poreza na 100 posto", rekao je Arifi.

Kosovski analitičari, Ramuš Tahiri i stručnjak za bezbednost Avni Islami upozorili su da je odluka o ostavkama četvorice gradonačelnika politička i da "zemlju vodi u pogoršanje", kao i da bi, kako kažu, mogla da dovedu do ponovnog uspostavljanja paralelnih struktura na severu.

Islami kaže da su ostavke donete "pod pritiskom Beograda".

"Oni su doneli ovu odluku po nalogu Beograda. To će pogoršati situaciju u zemlji i mislim da o aktuelnoj situaciji treba da se izjasni NATO, koji je dužan da poštuje Rezoluciju 1244 o očuvanju integriteta i suvereniteta zemlje", rekao je islami za portal Telegrafi.

Nezavisni poslanik u kosovskom parlamentu Korab Sejdiu je povodom ostavki na svom Fejsbuk profilu napisao da je "možda ostavka četvorice gradonačelnika deo plana za podelu Kosova".

"Da li je ovo početak implementacije plana Tači-Vučić za podelu Kosova" upitao je Seidiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


 I drugi pišu o ovome:
 Povezane vesti
Đurić: Gradonačelnici sa severa KiM podnose ostavke

Đurić: Gradonačelnici sa severa KiM podnose ostavke

Izvor: Vesti-online.com, 27.Nov.2018

Gradonačelnici četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije podneće danas ostavku, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić...- Srpski predstavnici su me obavestili da od danas opštinske uprave po prištinsko-albanskom sistemu na severu više neće funkcionisati. Gradonačelnici četiri...

Nastavak na Vesti-online.com...

Srbi potpisali deklaraciju: Ostavke i prekid komunikacije

Srbi potpisali deklaraciju: Ostavke i prekid komunikacije

Izvor: B92, 27.Nov.2018

Kosovska Mitrovica -- Gradonačelnici četiri srpske opštine na severu Kosova podneli ostavke. Potpisana i deklaracija, po kojima se prekida komunikacija s Prištinom...Na danas zakazanim vanrednim sednicama gradonačelnici tih opština podneli ostavke. Najpre je to učinio gradonačelnik severne Kosovske...

Nastavak na B92...

Srbi izlaze iz svih kosovskih institucija

Srbi izlaze iz svih kosovskih institucija

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Nov.2018

BEOGRAD - Gradonačelnici četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije podneće danas ostavku, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić...„Srpski predstavnici su me obavestili da od danas opštinske uprave po prištinsko-albanskom sistemu na severu više neće funkcionisati. Gradonačelnici...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Đurić: Srpski narod teroru iz Prištine rekao: Dosta

Đurić: Srpski narod teroru iz Prištine rekao: "Dosta"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2018

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je srpski narod na KiM današnjim protestima "glasnije nego ikad" ustao da zaštiti svoja osnovna ljudska prava i poručio je da je sada vreme da složno podržimo i pomognemo naš narod u južnoj pokrajini..."Srpski predstavnici na KiM su, zajedno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.