Ostavke čelnika opština na severu Kosova

Izvor: RTS, 27.Nov.2018, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavke čelnika opština na severu Kosova

Nakon vanrednih sednica skupština opština sa srpskom većinom na severu Kosova, čelnici Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana podneli ostavke zbog kršenja ljudskih i ekonomskih prava Srba. Organi prištinske administracije na severu Kosova i Metohije od danas, dakle, više ne postoje. Usvojena Deklaracija o prekidu komunikacija sa privremenim institucijama u Prištini. Sudovi u ovim mestima obustavili rad. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Dalje funkcionisanje lokalne samouprave po prištinskom sistemu na severu Kosova i Metohije obustavlja se, organi vlasti i opštinske službe neće funkcionisati a lokalne skupštine se neće sastajati.

Ova odluka je konačna i ostaće na snazi sve do, kako se navodi, potpunog povlačenja svih diskriminatorskih mera Prištine.
Na današnjim vanrednim sednicama u četiri srpske opštine razmatrala se trenutna političko-bezbednosna situacija.
Četiri srpske opštine usvojile su Deklaraciju o prekidu svih institucionalnih odnosa sa privremenim institucijama u Prištini, javljaju izveštači RTS-a. 
Ostavke su podneli gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić, predsednik opštine Leposavić Zoran Todić, predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović, predsednik opštine Zvečan Vučina Janković.
Ostavke su podneli i odbornici skupština opština.
U obrazloženju svoje ostavke, Goran Rakić je naveo da je razlog kontinuirana institucionalna represija koju sprovode kosovske institucije iz Prištine, kao i ugrožavanje ljudskih prava srpskog naroda.
Ostavku podnosim zbog anticivilizacijskih, protivpravnih i nehumanih taksi na srpsku robu od 100 odsto, koje ugrožavaju pravo na život, lečenje, javno informisanje, opstanak i ostanak Srba na svojim ognjištima, rekao je Rakić.
Razlog za ostavku je, dodaje, i "prebijanje političkih predstavnika srpskog naroda, neosnovana hapšenja građana i pokušaj ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića", kao i kršenje svih međunarodnih sporazuma i pravnih akata kojima se garantuju prava Srba na ovim prostorima.
Zahtev za izbore po srpskom sistemu
Stevan Vulović, koji je podneo ostavku na mesto gradonačelnika Zubinog Potoka, rekao je za RTS da će tražiti od predsednice parlamenta da raspiše izbore po srpskom sistemu.
Ovim postupkom, kaže, pokazuje da je sa srpskim narodom.
"Ovih pet godina trpeli smo torture i od međunarodne zajednice i od privremenih kosovskih institucija. Sve ima kraj, pa i to", rekao je Vulović.
Vučina Janković, predsednik opštine Zvečan, kaže da je Deklaracija o prekidu odnosa sa Prištinom donesena, između ostalog, zbog "anticivilizacijskih i protivpravnih taksi", koje izazivaju humanitarnu krizu, kršenja Cefta sporazuma, prebijanja političkih predstavnika Srba...
"Prištinske institucije od danas na severu Kosova ne funkcionišu", rekao je Janković.
Gradonačelnik iz Leposavića Zoran Todić rekao je da je i njegova odluka o ostavci konačna sve dok se prištinske vlasti ne urazume i povuku svoje odluke.
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić potvrdio je ranije da će svi gradonačelnici četiri srpske opštine podneti ostavke, o čemu su ga oni i obavestili.
"Ni skupštine opština, ni bilo koji drugi organi, neće funkcionisati sve do povlačenja diskriminatorskih mera i prestanka kršenja ljudskih prava", rekao je ranije Đurić za televiziju Hepi.
Kako saznaje RTS, sud u Kosovskoj Mitrovici, sa sudskim jedinicama u Zubinom Potoku i Leposaviću, i sve sudije i radnici tih sudova prestali su sa radom danas u devet sati, solidarišući se sa građanima i protestima koji su organizovani zbog mera Prištine i kršenja ljudskih prava Srba na KiM.
U podne je u Kosovskoj Mitrovici počeo miran protest.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.