Đurić: Gradonačelnici sa severa KiM podnose ostavke

Izvor: Vesti-online.com, 27.Nov.2018, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Gradonačelnici sa severa KiM podnose ostavke

Gradonačelnici četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije podneće danas ostavku, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

- Srpski predstavnici su me obavestili da od danas opštinske uprave po prištinsko-albanskom sistemu na severu više neće funkcionisati. Gradonačelnici četiri opštine će podneti ostavke i napustiti prištinski sistem. Ni skupštine opština, ni bilo koji drugi organi, neće funkcionisati sve do povlačenja diskriminatorskih mera i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prestanka kršenja ljudskih prava - rekao je Ðurić za televiziju Hepi.

On je dodao i da su jutros prestali da rade i Srbi u sudu u Kosovskoj Mitrovici.

- Priština je zgazila briselski sporazum, obrisala je patos njime, pokazala da je ne zanima ni ZSO, ni poštovanje ljudskih prava Srba, slobodna trgovina. Srbi su sada rešili da i oni podvuku crtu, da kažu dosta, bre, mi imamo naše insitucije i sistem uz našu državu Srbiju i sami ćemo da se izborimo - rekao je Ðurić.

On je dodao da u ovom trenutku zasedaju predstavnici sve četiri opštine na KiM.

- Sve ono što je Priština gradila za sebe ili predstavljala svojoj javnosti da gradi za sebe, a što su

institucije kojima su upravljali Srbi u prištinskom sistemu, od danas prestaju da rade - rekao je Ðurić.

Dodao je da postoje najave i da će drugi organi u kojima učestvuju Srbi na KiM prestati sa radom.

- Oni koji misle da mogu da nateraju Srbe da prihvate da žive u velikoj Albaniji, da oni u Peći prave veliku Albaniju, a da Srbi ostaju u toj strukturu, toga više nema - rekao je Ðurić i dodao da će sve biti obavljeno na miran, demokratski i civilizovan način, ali sa jasno izrečenim političkim stavom.

On je ponovio da je potrebno da međunarodna zajednica reaguje.

- Prisustvovao sam oštrom razgovoru koji je Vučić imao sa visokim predstavnicima EU, kada je jasno rekao da su oni ćutali pre 15 dana, kad im je rekao da moraju nešto da preduzmu i vrate Albance sa ivice. Sada kada ćutite na taksu od 100 odsto, nemojte da razmišljate preterano o tome gde će ovo da se završi jer se neće završiti nigde dobro - rekao je Ðurić.

On je rekao i da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić prošao poligrafsko testiranje i da od juče srpska policija može da tvrdi da on nije ubio Olivera Ivanovića.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Odgovor Prištini - gradonačelnici podneli ostavke!

Izvor: Mondo, 27.Nov.2018

Nakon vanrednih sednica skupština opština sa srpskom većinom na severu Kosova, čelnici Kosovske Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka i Zvečana podneli su ostavke...Foto: Tanjug/Sava Radovanović..Gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom sa severa Kosova i Metohije podneli su danas...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.