Sprečiti pokušaj razbijanja jedinstva Srba na Kosmetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2017, 02:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečiti pokušaj razbijanja jedinstva Srba na Kosmetu

Pitanje jedinstva srpskog naroda je pitanje njegovog opstanka na Kosovu i Metohiji, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa predstavnicima srpskog naroda u pokrajini, ističući da pokušaje razbijanja tog jedinstva treba sprečiti.

Predsednik Vučić je naglasio da treba sprečiti pokušaje razbijanja jedinstva, koji dolaze iz krugova onih koji žele da oslabe kapacitet za ostvarivanje kolektivnih političkih prava Srba na KiM.

Predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << srpskog naroda sa Kosova i Metohije preneli su želju Srba u pokrajini da se, uprkos stalnim pritiscima i teškoćama sa kojima se suočavaju, izbore za opstanak i svoja kolektivna prava u saradnji sa predsednikom i Vladom Srbije, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da je ta lista na današnjem sastanku sa Vučićem dobila bezrezervnu podršku za predstojeće lokalne izbore na Kosovu i Metohiji 22. oktobra.

Rakić je posle sastanka sa predsednikom Srbije u zdanju na Andrićevom vencu rekao da ga raduje činjenica da će Vlada Srbije i predsednik Srbije imati među prioritetnim ciljevima poboljšanje uslova za život Srba na prostoru KiM.

Rakić je rekao da tu misli na mir, bezbednost, sigurnost, opstanak i ostanak i održiv povratak Srba na KiM.

"Predsednik je danas imamo samo jednu molbu za nas - a to je da budemo jedinstveni. I bićemo jedinstveni i 22 oktobra to ćemo pokazati svi zajedno, povešćemo svoju braću, sestre, rođake i prijatelje na glasačka mesta i pokazati svima onima koji misle drugačije i kojima jedinstvo nije prioritet već samo lični interesi, gde im je mesto i poslati ih u političku istoriju" poručio je Rakić.

Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Gračanice Srđan Popović rekao je su Srbi u južnoj pokrajini, bez obzira na sve nedaće koje preživljavaju, počeli da grade jedinstvo.

Popović je istakao da, ako budu jedinstveni, Srbi mogu da sebi obezbede budućnost na Kosovu i Metohiji.

"Osim Srpske liste, postoje još neke liste koje 'rade' na srpskom jedinstvu i koje su na neki način kontrolisane od strane Prištine. To je glavni razlog zašto svi Srbi na KiM treba da glasaju za Srpsku listu", poručio je Popović.

Na sastanku kod predsednika Srbije bili su kandidati za predsednike opština i odbornike, a prisustvovali su i direktor kancelarije za KiM Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

Đurić: Jel to isti Pacoli? Pre 15 dana jedno, sada drugo...

Nije dobro da se mimo dijaloga i bez dogovora pokušava članstvo u međunarodnim organizacijama naročito zato što pokrajinama u njima i nije mesto, izjavio je direktor kancelarije za KiM.

Đurić je na pitanje novinara da prokomentariše izjavu zamenika kosovskog premijera Bedžeta Pacolija, da je Priština odustajanjem od aplikacije za članstvo u Interpolu i Uneskou uputila Beogradu "snažan signal" da podržava dijalog i želi pomirenje i normalizaciju odnosa, odgovorio pitanjem da li je to isti Pacoli koji je pre nekoliko dana tvrdio da imaju većinu za Unesko i 15 novih država kao podršku.

On je rekao da sada, kada se ispostavilo da to nije istina, Pacoli očigledno izmišlja neke nove razloge.

"Ne znam šta bih vam rekao, ne mogu na ozbiljan način da komentarišem zato što više ne znam na koju njegovu izjavu da se osvrćem - na onu od pre 15 dana kada je rekao da ima podršku i da će gurati napred ili sada kada je izgubio pa tvrdi tobože da je to neki ustupak Srbiji" dodao je Đurić.

Nije dobro, ocenio je, da se mimo dijaloga i bez dogovora pokušava članstvo u međunarodnim organizacijama naročito zato što pokrajinama u njima i nije mesto.

"Mislim da sve više sazrevaju međunarodne okolnosti u kojima to postaje jasno, ne samo nama kojima je to oduvek bio stav, nego i mnogima drugima u svetu i da zbog toga takvo članstvo nije moguće sve da ga želi Pacoli ili bilo ko drugi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić se danas sastaje sa predstavnicima Srba sa Kosova, posle toga sa Miloradom Pupovcem

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Okt.2017

Razgovori će se obaviti u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike..Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa predstavnicima srpskog naroda sa Kosova i Metohije. Sastanak je zakazan u 13.00 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je Služba...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Vučić s predstavnicima Srba s KiM

Izvor: B92, 06.Okt.2017

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima srpskog naroda sa Kosova i Metohije...Sastanku prisustvuju i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.