Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Nov.2018, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skot: Kosovske takse su diskriminatorna mera

Ambasador SAD Kajl Skot izjavio je danas u Beogradu da su kosovske takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH diskriminatorne.

Skot je u Skupštini Srbije, gde je otvorio izložbu o spasavanju savezničkih pilota u Srbiji u Drugom svetskom ratu, rekao da ono što na Kosovu važi za albansko stanovništvo, mora da važi i za srpsko kao i za ostale etničke zajednice.

Na pitanje o uvodjenu taksi od 100 odsto za robu iz Srbije i BiH, Skot je rekao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kosovo jedna država i da "svakako nije u redu" da se na jednom delu zemlje primenjuje jedne mere, a na drugom drugačije.

"Verujem da Kosovo treba da bude multietnilčka demokratska država", rekao je Skot i dodao da su mere diskriminatorne.

Skot je, na pitanje da li je Priština važnija Vašingtonu nego Beograd Moskvi, rekao da su i Srbija i Kosovo ključni za stabilnost i saradnju u regionu.

"Verujem i da je u interesu Rusije da bude stabilnosti na Balkanu", rekao je Skot.

Na pitanje da li je vreme da se SAD uključe u dijalog Beograda i Prištine, i da li su već možda ušle u taj dijalog, Skot je kazao da Vašington podržava taj proces jer je to jedini način za napredak.

Skot je rekao da njemu nije poznato da u Prištini postoji "crna lista" pojedinih ministara Vlade Srbije i dodao da vlasti Kosova poriču da takva lista postoji.

Povodom sporazuma koje su danas postigle vlade Kosova i Albanije, Skot je rekao da SAD podržavaju sve aktivnosti koje vode ekonomskoj integraciji regiona.

Spasavenje pilota primer srpsko-američke saradnje i bratstva

Ambasador SAD Kajl Skot izjavio je danas u Beogradu da je misija Halijard, kojom je spaseno oko 500 savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu, inspirativan primer srpsko-američke saradnje i bratstva koje je obeležilo najveći period odnosa dve zemlje.

Otvarajući izložbu o misiji Halijard u Narodnoj skupštini Srbije, Skot je rekao da hrabrost i požrtvovanje koji se vide na fotografijama predstavljaju "srce i dušu Srbije".

"Težak period 1990-ih takodje je deo naše zajedničke istorije, ali nas misija Halijard podseća na snažne veze koje su odredile naše odnose", kazao je Skot.

On je naveo da je Srbija platila nemerljivu cenu za otpor nacistima u Drugom svetskom ratu i dodao da današnja izložba govori o manje poznatom aspektu tog svetskog sukoba.

"Ovo je priča o hrabrosti, žrtvovanju i solidarnosti u zajedničkoj borbi protiv zla. Ova izložba daje primer dubokih veza koje spajaju Srbe i Amerikance do današnjih dana", rekao je američki ambasador.

Skot je kazao da su srpski seljaci, iako nisu imali ni za prehranu svojih porodica, rizikovali svoje i živote svoje dece kako bi pomagali saveznicima u borbi protiv zajedničkog neprijatelja, dajući im hranu, smeštaj i zaštitu.

"Na izložbi možete videti kako je lokalno stanovništvo pomagalo saveznicima, možete videti ljudske veze izmedju Srba i američkih, ali i britanskih, francuskih, kanadskih i ruskih avijatičara", naveo je Skot.

Dodao je da su na teritoriji Jugoslavije nekoliko stotina savezničkih pilota spasili "rojalisti, a nekoliko stotina partizani".

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković, koji je otvorio izložbu s američkim ambasadorom, rekao je da je misiju Halijard bila moguća jer su srpski seljaci i pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini u selu Pranjani "spasavali i delili hleb" američkim vojnicima.

"Ta 1944. i deo 1945. godine ostaće zlatnim slovima zapisani u istoriji Srbije i predstavljaju jedan od stubova savezništva Srbije i SAD. Ovakve izložbe otvaraju mogućnost produbljivanja i intenziviranja odnosa SAD i Srbije", naveo je Marinković.

On je ocenio da je srpski narod u Drugom svetskom ratu bio "okrenut demokratiji i slobodarskim vrednostima" i da je prepoznao "ulogu Amerikanaca u borbi za civilizacijske vrednosti".

Misija Halijard jedna je od najvećih akcija spasavanja savezničkih avijatičara i najveća akcija spasavanja američkih avijatičara u okupiranoj Evropi u Drugom svetskom ratu.

Od avgusta 1944. do februara 1945. godine, uz veliku pomoć srpskog stanovništva, 500 savezničkih avijatičara, od toga 417 Amerikanaca, prebačeno je s improvizovanih pista u Srbiji i BiH u američke baze u Italiji.

Izložba sadrži reprodukcije nekoliko autentičnih slika i dokumenata iz Drugog svetskog rata i biće otvorena do 30. novembra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EP u sredu o Kosovu, takse Prištine moguća tema

Izvor: RTS, 26.Nov.2018

Evropski parlament glasaće ove nedelje o izveštaju o Kosovu, kojim, kako je Tanjugu rečeno u kancelariji izvestioca EP za Kosovo, slučaj uvođenja taksi, odnosno kršenja sporazuma Cefta i SSP, nije obuhvaćen – ali ne isključuju da to pitanje bude pokrenuto tokom rasprave. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.