Izvor: Nezavisne Novine, 03.Mar.2017, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola Islamske države u kosovskim zatvorima

PRIŠTINA - Sama ideja o takozvanoj Islamskoj državi potekla je upravo u zatvorima, i glavni lideri koji su širili tu ideologiju bili su zatvorenici američkih zatvora, ili su bili po zatvorima u Egiptu, Iraku, Avganistanu i drugim mestima.

Oko 40 osuđenika koji služe kaznu u devet kosovskih zatvora zbog veza sa terorističkom organizacijom Islamska država, svoje vrijeme „provode“ vrbujući ostale zatvorenike za ideju islamskog radikalizma ovog pokreta. U tome im pomažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << imami sumnjivog porijekla, koji bez znanja zvanične Islamske zajednice na Kosovu, drže predavanja po zatvorima koristeći knjige koje su prevedene uglavnom sa arapskog, sa potpisom „Ebu Harit“, otac Harita, a koje opisuju tradicionalni islam koji je prije 600 godina bio prisutan na Kosovu.

Iskustvo je pokazalo da jeste, a o tome je nedavno govorio i Dejvid Filips, direktor Programa za izgradnju mira Instituta za studije ljudskih prava na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku. On je u izjavi za medije u intervjuima rekao da zatvori nisu rješenje za nasilni ekstremizam, jer se u njima stvaraju „univerziteti“ za militante grupe.

Zbog širenja ovakvih poruka početkom nedelje na Kosovu je podignuta optužnica i protiv Šefćeta Krasnićija, imama velike džamije Mehmet Fatih u Prištini, koji se, između ostalog, sumnjiči da je podsticao na izvršenje terorističkih djela i izazivanje mržnje, nacionalnog, rasnog, vjerskog i etničkog razdora u periodu od 2013. do 2014. godine.

Kosovo, inače, broji oko 800 džamija i oko 2.000 zaposlenih u Islamskoj zajednici, za koje se tvrdi da su pod kontrolom regularne Islamske zajednice Kosova.

Kosovski analitičari smatraju da se širenje ove ideologije u kosovskim zatvorima lako može desiti, piše Sputnjik.

„Sama ideja o takozvanoj Islamskoj državi potekla je upravo u zatvorima, i glavni lideri koji su širili tu ideologiju bili su zatvorenici američkih zatvora, ili su bili po zatvorima u Egiptu, Iraku, Avganistanu i drugim mjestima. Mogućnosti za širenje ekstremizma postoje zbog teškog psihološkog i duševnog stanja“, navode oni.

Na Kosovu se trenutno vodi istraga protiv 237 osobe zbog sumnje da su saučesnici u organizovanju i izvršenju terorističkih djela, regrutovanju i finansiranju terorizma. Od 2013. do danas uhapšeno je 127 osoba.

Radikalni islam je sve veći problem i na Kosovu, zemlji s većinskim muslimanskim stanovništvom. Jedan od razloga za radikalizaciju je i to što kosovske vlasti ne uspjevaju da vladaju situacijom s obzirom na to da je rašireno siromaštvo, a 40 odsto stanovništva od oko dva miliona je nezaposleno. Stručnjaci ocjenjuju da iz svega toga nastaju frustracije, a zatim i okretanje strogom tumačenju islama, kakvog ranije na Kosovu nije bilo.

To je prije 15 godina bila rijetkost. Po tome je vidljivo da se potiskuje liberalni islam, a da je umjesto njega sve jači stroži oblik, koji je na Balkan stigao pod uticajem Saudijske Arabije.

Institut za političke studije (KIPRED) je u ljeto 2016. objavio studiju o uticaju vjere na kosovski identitet. Autor te studije Lulzim Peci kaže da se u 57 odsto slučajeva Albanci muslimanske vjeroispovesti na Kosovu prije svega osjećaju kao Albanci, dok ih se 32 odsto prvenstveno deklarišu kao muslimani, a tek onda kao Albanci. „Kod tih ljudi vidimo veliki identitetski pomak od lingvističke etničke pripadnosti, takozvane govorne nacije, prema vjersko-etničkom društvu“, izjavio je Peci za njemačke medije. On je ujedno upozorio i da, ako se taj proces nastavi, postoji opasnost od nestanka „albanstva“ kakvo nam je poznato, što znači — kraj sekularnog i prozapadnog Kosova.

Islamizacija Albanaca nakon rata na Kosovu odvijala se polako. Saudijska Arabija, Kuvajt i druge islamske države naveliko su investirale u obnovu i izgradnju džamija, slale su propovednike i pomagale siromašne. Danas na Kosovu osim džamija ima i drugih muslimanskih ustanove, poput škola Kurana. Škole su sada i u zatvorima.

(Sputnjik)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Sputnjik: Islamisti u kosovskim zatvorima vrbuju za ISIS

Izvor: Blic, 03.Mar.2017

Ideja o takozvanoj Islamskoj državi potekla je upravo u zatvorima, a glavni lideri koji su širili tu ideologiju bili su zatvorenici američkih zatvora, ili su bili po zatvorima u Egiptu, Iraku, Avganistanu i drugim mestima, piše Sputnjik...Ta ruska agencija navodi da oko 40 osuđenika koji služe...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.