Sa skupa u Gračanici podrška Srbima na severu Kosova i Metohije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2022, 16:20

Sa skupa u Gračanici podrška Srbima na severu Kosova i Metohije

Srbi koji žive u centralnom delu Kosova i Metohije danas su ispred Doma kulture u Gračanici održali skup podrške Srbima se severa sa koga je poručeno da srpski narod na ovim prostorima nikada nije bio ujedinjeniji.

Skupu je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, koji su nosili srpske zastave i transparent "Srbi sa Kosova i Metohije", prenosi Kosovo onlajn.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istakla je da današnji skup pokazuje srpsko jedinstvo na Kosovu i dodala da ukoliko se pritisci nastave Srbi sa juga znaju šta će učiniti.

"Odluka da napuste sve institucije na severu je bila pravedna i ona ima za cilj zaštitu srpskih nacionalnih interesa, a i ljudskih prava svih građana. Političko nasilje nad našim narodom i institucijama širom KiM, od strane Aljbina Kurti sa željom da nas otera sa naših vekovnih ognjišta svakodnevnim pritiscima, maltretiranjem, pokazuje jasnu nameru Prištine i jasni cilj Prištine, da Srba nema na KiM", istakla je Šubarić.

Ona je rekla i da Srbe nikada nije odlikovao strah, ali da ovih dana reči zabrinutosti i neizvesnosti oslikavaju život Srba na KiM i strah od onih koji misle da je nasilje način za rešavanje otvorenih pitanje između Beograda i Prištine i da su jednostrani potezi, pretenje i ucene adekvatna zamena za dijalog.

"Naš narod nikada nije trpeo, niti će trpeti gaženje slobode i prava, jer smo mi narod koji ljubi slobodu", kazala je Šubarić i dodala da Srbi iz centralnog Kosova pružaju čvrstu podršku braći i sestrama na severu.

"Nikada ujedinjeniji pred sve izazove, i ako se ovaj zulum nastavi, želim da upozorim relevantne faktore da i mi Srbi na jugu znamo šta moramo da učinimo", poručila je Šubarić.

Direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić istakla je da današnji skup predstavlja odgovor na torturu koju sprovode institucije u Prištini.

"Tapiju na ovu zemlju imamo mi", rekla je ona i pozvala Prištinu da uzme u ruke Rezoluciju 1244 gde je Srbija upisana kao vlasnik.

Ona je rekla i da se nisu okupili samo zbog tablica, već zato što Priština pred očima sveta sprovodi egzistencijalni teror.

"Molim vas u ime svih nas ne pišite nam u ličnim kartama Kosovar, mi nismo Kosovari, i ono kad kažu srpska manjina, mi nismo manjina u svojoj državi", istakla je ona.

"Mi Kosovci smo miran i trpeljiv narod, ali više od sebe volimo slobodu i čast. Mi smo jedinstveni i spremni da krenemo putem naše braće sa severa Kosova", rekao je učitelj u penziji Ljubomir Maksimović.

Skup u Gračanici obezbeđivala je kosovska policija.

U severnom delu Kosovske Mitrovice za 15. 00 sati najavljeno je održavanje skupa žena sa severa KiM, kao odgovor na "ugnjetavanje i zulum" koji svakodnevno trpe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Skupovi podrške Srbima sa Severa KiM u Štrpcu i Gračanici (VIDEO)

Izvor: Blic, 23.Nov.2022

Veliki broj meštana Štrpca okupio se danas u tom mestu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog, kako je sa skupa poručeno, represije koju konstantno trpe od strane prištinskih vlasti koja ima za cilj iseljavanje Srba, kao i zbog celokupne situacije na severu Kosova i Metohije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.