UN: Takse pojačale tenzije između Beograda i Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2019, 04:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Takse pojačale tenzije između Beograda i Prištine

Tenzije između Beograda i Prištine nastavile su da rastu i negativno utiču na mogućnost produktivnog dijaloga, konstatovao je u novom izveštaju generalni sekretar UN i kao najveći problem naveo takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH.

Navodi se da će u 10 časova ujutru po lokalnom vremenu SB UN održati 8.457 zasedanje na kojem će na dnevnom redu biti "Održavanje međunarodnog mira i bezbednosti" i "Transnacionalni organizovani kriminal na moru kao pretnja međunarodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << miru i bezbednosti".

Antonio Gutereš je, u novom, tromesečnom izveštaju o stanju na Kosovu, izrazio zabrinutost zbog pojačanih tenzija između Beograda i Prištine, posebno na severu Kosova, zbog čega je pozvao lidere obe strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli dodatno ugroziti stanje na terenu.

Generalni sekretar UN je, istovremeno, upozorio lidere dve strane da izbegavaju poteze koji bi mogli voditi dodatnom dizanju tenzija, kao i da pomirljivim potezima traže način za napredak u dijalogu koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, prenosi RTS.

Novi izveštaj šefa UN o Kosovu dostavljen je ambasadorima članica Saveta bezbednosti u trenutku kada još uvek nije poznato da li će najmoćnije telo svetske organizacije uopšte u februaru raspravljati o tom pitanju, pošto se održavanju posebne sednice o Kosovu protive četiri zemlje, dok se tim inicijativama protive Rusija i Kina.

Gutereš je, takođe, naveo da je taksa na proizvode iz Srbije i BiH uvedena neposredno pošto je propao pokušaj Kosova da obezbedi članstvo u Interpolu.

Šef UN je istakao i da su ključni međunarodni činioci, poput Federike Mogerini i Johanesa Hana, pozvali Prištinu da povuče odluku o taksama.

Ujedinjene nacije navode i da su se u protekla tri meseca na Kosovo vratile 93 osobe, uključujući 32 Srba.

"Od 2000. godine, 28.111 raseljenih osoba (11.945 Srba, 7.577 Egipćana i Aškalija, 3.925 Roma, 1.875 Bošnjaka, 1.464 Goranaca, 1.281 Albanaca, 21 Crnogorac, 19 Turaka i četvoro Hrvata) je pronašlo trajno rešenje na Kosovu", navode Ujedinjene nacija, ističući da se širom Balkana nalazi još 69.627 raseljenih lica sa Kosova kojima je potrebna pomoć.

U delu koji se odnosi na aktivnosti EU na Kosovu, navodi se da je Specijalno tužilaštvo nastavilo istragu o "nehumanom tretmanu ljudi i ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu", kao i da su počela saslušanja bivših visokorangiranih pripadnika OVK.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.